Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Det är Måns tur i år

13 mar , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Sverige verkar ha bestämt sig. I år är det Måns Zelmerlöw som ska representera landet i Eurovision Song Contest. Går det annorlunda i kväll är det något av en sensation. Och det är inte att undra på att det snackas om Måns. Han har ett exceptionellt snyggt och annorlunda nummer, fullt av häftiga visuella effekter. Han befinner sig i en streckgubbsanimation mot mörk bakgrund och det är högst magiskt att beskåda. ESC är ju minst lika mycket för ögat som för örat. För örat är hans låt förvisso snygg och effektiv, en slipat modern produktion med västernvibbar, men med en aningen seg och enformig refräng.

Förvånansvärt lite har det däremot surrats om Isa, en urbegåvad 16-åring som verkar ha dykt upp från ingenstans och redan är en fullfjädrad artist. Låten är ett tralligt, lätt euforiskt feelgood-örhänge av modernt snitt. Det går inte att begripa annat än att detta borde ha en del att säga till om i Wien, men svenskarna verkar tycka annorlunda.

I stället anses jojkande Jon Henrik Fjällgren vara Måns främste konkurrent. De upphängda änglarna vars fladder antagligen ska associera till norrsken är fina, men att det dessutom ska blandas in ytterligare element i numret förvånar – SVT brukar vanligen ha bra kläm på när det blir för överlastat.

Fladdras gör det även i Mariettes bidrag, som också är en av kvällens snyggaste shower. Det är lite som att stiga ner i en gravkammare där det spökar med alla svarta tyger som böljar. Låten i sig är dessvärre mer intetsägande.
ESC-trean 2011 Eric Saade gör sin tredje och svagaste melodifestival med en låt som är rätt förfärlig. Inte heller får han till det sceniskt som han brukar. I samma kategori rak och enkel pop utan segerchans tävlar pojktrion J.T.R. vars sång inte sitter helt behaglig i örat. Bättre är i så fall Dinah Nah som har en hygglig öststatssvängig poplåt av det slag som det brukar finnas en handfull av i varje Eurovisionsfestival.

I den lugnare ändan hittar vi Jessica Anderssons obemärkt förbiglidande ballad, och Linus Svennings keltiskkryddade ballad som ger rysningar av fel orsak.

I gamylfållan tävlar Magnus Carlsson (för åttonde gången) med årets mest traditionella schlager komplett med tonartshöjning. Det är förvisso riktigt klämmigt och smäktande, frågan är bara hur stor efterfrågan är på dylikt numera? Tävlingens senior Hasse Andersson bejakar sin ålder fullt ut och bjuder på frejdigt logdanssväng på märgfull skånska.

Skrattar mest gör man åt årets skämtbidrag av Samir & Viktor. Det är faktiskt rätt kul i all sin simpla uselhet.

Melodifestivalen 2015 sänds i SVT1/Yle Fem på lördag kl. 21.00, repris måndag kl. 12.15.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.