Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Kriminalmys i Kembleford

18 mar , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Yles nya eftermiddagsserie Father Brown prickar av de flesta kriterierna för den här programplatsen. För produktionen står BBC, handlingen utspelar sig på den vackra engelska landsbygden under femtiotalet och en klyftig huvudperson ägnar sig åt att pussla ihop mordgåtor. Den här gången är det en präst, fader Brown, som tar sig an fallen i den mordansatta idyllen.

Brown är en godhjärtad och liberal präst i den katolska kyrkan. Han känns igen på sin svarta långa kappa, sin hatt och sitt paraply och han rör sig ofta på cykel. Via bikten vet han en hel del om sina församlingsmedlemmar – och människan i största allmänhet. Och han är när som helst redo att låna ett öra till den som vill lätta på sitt hjärta. Det här innebär att han ofta ligger steget före byns polis, kommissarie Valentine. Dessutom blandar sig nyfikna bybor gärna i utredningarna.

Fader Brown baserar sig på en fiktiv karaktär uppfunnen av den brittiske författaren G.K. Chesterton (1874–1936). Chesterton skrev 48 berättelser som utgavs i fem samlingar om den mordlösande prästen. Karaktären sägs vara inspirerad av prästen John O’Connor (1870–1952) som var en god vän till författaren och bidrog till att han konverterade till katolicismen. Serien bygger inte på berättelserna, utan handlingen är till stor del nyskriven.

Fader Brown har även tidigare gjorts på film och tv. Den första filmatiseringen Father Brown, Detective gjordes 1934 av amerikanen Edward Sedgwick och baserade sig på berättelsen Det blå korset. Britten Robert Hamer gjorde om samma film 1954 med titeln Father Brown. 1974 kom den första tv-version då brittiska ITV lät producera den trettondelade serien Father Brown som baserade sig löst på berättelsernas.

Byn Kembleford där serien utspelar sig är fiktiv. Inspelningen är bland annat gjord i Blockley i Gloucestershire i sydvästa England. I rollen som fader Brown ses Mark Williams, som kanske mest är känd för sin roll som Arthur Weasley i Harry Potter-filmerna.

Yle visar de två första säsongerna från 2013–14. Den tredje säsongen visades i BBC i januari, och en fjärde säsong är utlovad. TV1 sänder serien varje vardag, med repris följande vardagsmorgon.

Fader Brown sänds i TV1 vardagar kl. 17.10, repris följande vardag kl. 10.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.