Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Vardagen på minkfarmen

20 mar , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Dok: Turkisten maa

Pälsfarmning är kontroversiellt. Det är förbjudet i tretton länder i världen att föda upp djur enbart för pälsens skull. 2013 kom ett medborgarinitiativ som ville förbjuda pälsnäringen i Finland. I nyhetsrapporteringen uppmärksammas pälsnäringen ofta när djurrättsaktivister gjort räder mot farmerna.

Hur är det att få sin födkrok inom en så kontroversiell näring? Den frågan är utgångspunkten för Henrietta Clayhills program om minkfarmarna Annika och Lasse Nybacka. Under ett år har hon följt paret på deras minkfarm i Petalax i Österbotten. Vi får en inblick i pälsfarmarens vardag. De följer med pälspriserna och efterfrågan på marknaden, och besöker branschmässor och evenemang. Djuren på farmen ska ha mat och tillsyn dagligen. Två gånger varje år ska djuren paras (det är vid omparningen en vecka efter den första parningen som de flesta ungarna blir till) och det sker genom att honan placeras i hanens bur. Sedan behöver djuren inte stressa med det de ska få uträttat. När ungarna kommer ska de räknas och kvalitetsbedömas när de har vuxit upp. Kameran är med och registrerar arbetsmomenten, och vi får dessutom följa med pälsningsproceduren på farmen då djuren avlivas. Farmarna betonar att det sker enkelt och effektivt utan onödigt lidande, och att de också annars behandlar djuren väl.

Förmögna på sitt företagande verkar paret Nybacka inte bli. Pälsfarmning är konjunkturkänsligt och just nu verkar det kosta mer än det inbringar att hålla i gång farmen. Har man en gång gått in för detta, är det inte bara att lägga ner när tiderna blir sämre. För en minkfarmare är minken ett produktionsdjur bland alla andra. En del djur äter vi, andra blir skor och lädersoffor, och vissa djur slutar som päls, vilket klassas som en lyxprodukt. Men det är mycket som kan kallas lyx i våra liv, säger Annika Nybacka, och menar att päls också används av människor för att värma sig i.

Dok: Päls sänds i Yle Fem i kväll fredag kl. 20.00, repris lördag kl. 14.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.