Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Nordjylland sommaren 1928

22 mar , 2015, 00.00 Malin Slotte

 

Nordjylland 1928. Det är sommar, havet rullar in turkosblått mot sanddynerna, och på stranden står ett badhotell vars klientel består av bättre folk från Köpenhamn. Det är scenariot för den sexdelade danska serien Badehotellet (TV2 2013), en somrigt mysig feelgoodbagatell med pigan Fie (Rosalinde Mynster) som huvudperson.

Det är meningen att man ska njuta av de vackra miljöerna, och vi bjuds på mera interiör än exteriör, eftersom större delen av handlingen utspelar sig inomhus på hotellet. Men det är ett charmigt tjugotalshotell, inrett i somrigt lätt skandinavisk stil helt enligt inredningstidningarnas favoritestetik.

Persongalleriet är även det ägnat att underhålla. Vi har charmören–skådespelaren som anländer med en ny kvinna vid sin sida även detta år, och har svårt att koncentrera sig bara på henne. Vi har familjen vars tonårsdotter är dödligt uttråkad och försöker hitta ursäkter för att återvända till Köpenhamn till sin fars stora irritation. Vi har en äldre herre som är fixerad vid sin radio, som är tidens moderna uppfinning som tar upp konkurrensen med dagstidningen som nyhetskanal. På hotellet styr och ställer ägaren, en äldre rundlagd herre med röda polisonger vars hustru arbetar i köket. Och vi har inte minst pigan Fie, nykomlingen i personalen som kommer in lite snett och fel i gemenskapen i början, och som snart blir intresserad av hönsfarmaren som levererar ägg till hotellet.

Bakom serien står Stig Thorsboe och Hanna Lundblad som tidigare skapat serier som Krönikan och Lykke. Den andra säsongen har nyss sänts i dansk tv, och serien har uppskattats mer av tittarna än av kritikerna.

Badhotellet sänds i Yle Fem lördagar kl. 20.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.