Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Familjemörker i soligt Florida

24 mar , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Wikipedia genrebestämmer den nya Netflixoriginalserien Bloodline som en dramathriller. Men för tittaren är det uppfriskande med en serie som inte är full av genrestereotypier och omedelbart går att placera i ett fack. Bloodline inleds med hav och dramatiska moln som i ultrarapid drar fram över himlen. Berättarrösten talar om omen och att känna på sig saker. En kuslig stämning av något oundvikligt har etablerats, och värre ska det bli – det förstår vi av de dramatiska framåtblickarna där berättaren kämpar i hällregn på djupt vatten. Men är det sin bror eller sig själv han försöker rädda?

Det soliga Florida, närmare bestämt ögruppen Islamorada, är den semesteridylliska platsen där detta mörka familjedrama utspelar sig. Det drar ihop sig till 45-årsjubileum för familjen Rayburns hotell, vilket firas med storstilad fest på stranden vid havet. Hem till firandet kommer familjens sjabbiga svarta får, den äldste brodern (Danny Ben Mendelsohn), en rumlare som lever hårt. Berättarrösten tillhör mellanbrodern John (Kyle Chandler), öns präktige sheriff som säger sig vilja hjälpa sin äldre bror. Den hetlevrade yngste brodern Kevin (Norbert Leo Butz) är den som verkar ha störst problem med Danny. I syskonskaran ingår även juristsystern Meg (Linda Cardellini).

Det är spänning i luften som inför ett stort oväder, och under ytan puttrar stinkande familjehemligheter som bara väntar på att avtäckas. Eller som John uttrycker det, han som nu lovar att ge oss hela sanningen: ”Vi är inte hemska människor, men vi gjorde något hemsk”, vilket antyder en skuld- och offerproblematik.

Serien är kanske inte en ny Orange is the New Black eller House of Cards, men med Bloodline lyckas Netflix erbjuda något som ter sig som ambitiösare och mer intressant än mycket som görs i tv-serieväg i dag. En av seriens skapare är Todd A. Kessler, som skrev och producerade den andra och tredje säsongen av The Sopranos. De två första avsnitten har regisserats av svensken Johan Renck. Första säsongens tretton avsnitt kan ses på Netflix.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.