Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Tillbaka från de döda

26 mar , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Les Revenants från 2012 är den mest uppmärksammade franska tv-serien på senare år. Den har även sänts i Yle och handlar om människor som återvänder från de döda i en småstad belägen i ett naturskönt bergslandskap. Serien belönades med en Emmy som bästa utländska tv-serie 2013.

Nu har amerikanerna gjort en egen version av serien, The Returned, för kanalen A&E och i Finland kan man se avsnitten på nättjänsten Netflix inom ett dygn efter att de sänts i USA. Ett nytt avsnitt publiceras på Netflix varje tisdag, och hittills ligger tre avsnitt ute. Båda den franska och nya amerikanska versioner finns för övrigt på Netflix, så det är bara att jämföra för den som är intresserad.

Det första intrycket är att versionerna är mycket lika, och då infinner ju sig frågan vad poängen är med att producera samma sak men på ett annat språk. Vissa ändringar visar sig dock ha gjorts i den amerikanska versionen. Man har strukit och tajtat till i manuset och avsnitten är omkring tio minuter kortare. Smärre ändringar har också gjorts i handlingen. Dessutom är den amerikanska versionen tiodelad, det vill säga två delar längre än den franska. Så kanske serien så småningom antar en annan riktning eller får ett annat slut än originalet, som för övrigt har utlovats få en fortsättning i en andra säsong.

Seriens utgångspunkt är varje sörjandes hetaste önskan: att få den döda tillbaka. Det handlar om människor som oförklarligt återvänder från de döda, som om ingenting hänt, som om döden aldrig inträffat. De vet inte om att de varit borta utan återvänder till sina hem och anhöriga som om år inte gått sedan de avled. För de anhöriga blir återkomsten självfallet en chock, men deras reaktioner är något som man som tittare kan fundera över. Hur skulle man reagera i en sådan situation? Är det här trovärdigt? Vi ser nämligen inga dramatiska känsloutbrott eller sammanbrott, det som skulle förefalla naturligt. I stället är reaktionerna nedtonade; de starka känslorna uttrycks tillbakahållet i ansiktsuttryck och minspel. Att välja ett mer expressivt och utagerande förhållningssätt till övernaturligheterna hade förmodligen krävt mer av alla parter som är inblandade i denna produktion, inte minst av skådespelarna. Och det hade dessutom blivit en annan serie.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.