Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

Uppväxt i 80-talets Irland

30 mar , 2015, 19.57 Malin Slotte

 

Efter att komediserien About a Boy visats i Yle tar en annan brittisk komediserie där en pojke är vän med en vuxen man vid. Moone Boy (Sky 2012–) handlar om den fantasifulla och lillgamla tolvåringen Martin Paul Kenny Dalglish Moone (David Rawle) som är yngst i en syskonskara med tre dominanta tonårssystrar. Familjen är arbetarklass och har det materiellt knapert men föräldrarna är okej. Det som gör livet surt för den egensinniga pojken är främst de brutala tvillingarna i skolan som mobbar honom. I brist på kamrater har han uppfunnit fantasivännen Sean Murphy (Chris O’Dowd), en vuxen man som är hans följeslagare, bollplank och rådgivare i vått och torrt, och som kanske inte alltid drar de klokaste slutsatserna. Martin är också en flitig tecknare, och hans teckningar kommer till liv i små animationer i serien.

Chris O’Dowd – en irländsk skådespelare som synts i ett och annat, bland annat i rollen som riskkapitalisten som Jessa gifter sig med i Girls – har även skrivit serien, som inspirerats av hans egen uppväxt. O’Dowd är också seriens berättarröst.

Moone Boy är sympatisk, ett gediget komedihantverk utan att vara oförglömlig eller banbrytande på något sätt. Här finns en fin känsla för den tid och plats serien utspelar sig på: den irländska småstaden Boyle år 1989. På tv går Dynastin, Mary Robinson gör kampanj för att bli landets första kvinnliga president och Berlinmuren faller. Det är en rätt gråtrist småstadstillvaro som skildras, ändå är det inte deppigt. Martin har en förmåga att hålla humöret uppe trots motgångar.

Yle visar de två första säsongernas tolv avsnitt tre gånger i veckan från måndag till onsdag. Den tredje säsongen går just nu i Irland och Storbritannien, där serien även ges ut som barnboksserie. Den har belönats med en internationell Emmy som bästa komediserie och den amerikanska kanalen ABC planerar att göra en egen version av den.

Moone Boy sänds i TV2 måndagar till onsdagar kl. 20.30, repris följande vardag kl. 15.35

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.