Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Dejta i bara mässingen

6 apr , 2015, 09.00 Malin Slotte

 

Dejtingsåpor har vi sett till lust och leda, så för att bli uppmärksammad i mediebruset måste man bjuda på något extra i genren. Som att folk ingår arrangerade äktenskap utan att någonsin ha träffat varandra, som de gjorde i Ava i vintras. Eller låta präster dejta på bästa sändningstid som SVT tänker göra i höst. Nelonens försök att skapa en snackis i vår är Aatami etsii Eevaa, ett nederländskt format där folk dejtar varandra spritt språngande nakna på en ö med varmt klimat.

Nakenheten ska ge ett helt nytt perspektiv på det här med att hitta en partner, är tanken, för man är ju liksom mer avklädd då. Eller är man? Det som slår en när man ser första avsnittet är att stämningen är stel och ansträngd, situationen är ingalunda naturlig ens i bastuns förlovade land.

Kvaliteten på realityserier hänger på hur bra de lyckas fånga det som händer mellan människor. Den här serien lyckas inte fånga just någonting alls, allt känns som konstruktion. Folk går omkring nakna, det är allt.

Upplägget går ut på att ett par skickas till en ö, och efter ett tag dyker en tredje person, en rival, upp som är tänkt att vrida till det hela. Särskilt dramatiskt blir det dock inte. I första avsnittet kvittar det fullständigt om Tanja väljer Sami eller Juuso.

När inte intrigen förmår engagera kvarstår det exceptionella med den här serien: nakenheten. Om den kan sägas att det är som förväntat: det är unga, välformade kroppar, kvinnlig självkritik (”jag har alltid tyckt jag är för mager, men lärt mig acceptera min kropp”) och ogenerat manligt skrevande så utrustningen blottas. En genomgång av pressbilderna från kommande avsnitt visar ändå att serien trots allt även kommer att bjuda på äldre dejtare där gravitationen och god mat satt sina spår på kropparna.

Adam söker Eva sänds i Nelonen måndagar kl. 21.00, repris onsdagar kl. 20.00 och torsdagar kl. 23.15.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.