Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Tysk långkörare tillbaka

7 apr , 2015, 16.11 Malin Slotte

 

Över 300 avsnitt har producerats av den tyska deckaren Ein Fall für Zwei mellan åren 1981 och 2012. Seriens ene protagonist under alla dessa år var den före detta polisen Josef Matula (Claus Theo Gärtner) som tog sig an privata detektivuppdrag. Hans parhäst var en advokat som varierade under årens lopp. En gick i pension, en annan bytte yrke och en tredje dog.

Yles tittare tog farväl av serien i januari, men redan nu får serien en fortsättning. I Tyskland hann den bara ligga nere i två år innan public service-bolaget ZDF återupptog produktionen, den här gången i moderniserad form med en mer utarbetad intrig och ett rappare tempo. Handlingen utspelar sig dock fortfarande i Frankfurt.

När serien nu återvänder i förnyad form presenteras vi för två nya parhästar: Nallebjörnsaktige Benjamin Hornberg (Antoine Monot) arbetar som advokat på sin svärfars försäkringsbolag men drömmer om att bära skinnpaj i stället för kostym, det vill säga om hårdare tag och en mer spännande tillvaro än den tristess han är fångad i nu. Drömmen går i uppfyllelse när hans blivande parhäst uppenbarar sig i form av en gammal ungdomsvän, Leo Oswald (Wanja Mues), som han inte haft kontakt med på tjugo år. Leo sitter anhållen för mord men bedyrar sin oskuld och vill ha sin gamle vän som försvarare.

Ursprungsserien hade en schablonmässigt uppbyggd intrig: En mordmisstänkt som säger sig vara oskyldig vänder sig till duon för att få hjälp. Advokaten i paret gjorde sedan pappersarbetet, medan hans partner polisen utförde grovjobbet med att lösa fallet. Den skyldiga var i allmänhet någon annan än deras klient, och metoderna för att lösa fallen var ibland i gråzonen. Den nya serien verkar fortsätta på dessa välbekanta stigar och levererar därmed det som den gamla publiken förmodligen förväntar sig.

Den första säsongen som Yle sänder består av fyra avsnitt.

Ett fall för två – farligt par sänds i TV1 tisdagar kl. 21.50.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.