Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Varför måste ekonomin växa?

9 apr , 2015, 18.02 Malin Slotte

 

Det går dåligt just nu. Recession. Överallt sparas det, skärs ner och dras in på resurserna. Vi verkar ha nått stupet och är på väg att ramla ner i avgrunden. En sund ekonomisk tillväxt anses ligga kring fem procent om året. Vår värld är helt fixerad vid denna tillväxt. Den är måttet på en sund ekonomi, på att allt är bra. Men frågan är om tillväxten kan fortsätta i evighet? Finns det en gräns, en världs ände, för hur mycket vi kan konsumera? Och varför måste ekonomin ständigt växa? Kan vi inte bara nöja oss med hur det är nu? Sätta mera värde på exempelvis livskvalitet och vetenskapliga framsteg i stället för att stirra oss blinda på dollar?

I de här banorna resonerar Shirley och Hinda, två amerikanska väninnor som närmar sig nittiostrecket. I norrmannen Håvard Bustnes dokumentär Raging Grannies ifrågasätter damerna de ekonomiska lagar som styr vår värld. De formulerar frågor och söker svar på dem, men bryr sig någon längre om vad två skröpliga kvinnor som inte längre deltar i produktionen och konsumtionsfesten tycker och tänker?

De siktar i alla fall högt, och kräver svar av högdjuren, de tunga experterna, som vet mest om ekonomi. På sina pensionärsskotrar beger de sig ut i världen för att få svar på högst relevanta frågor. Att bemötandet ofta är otrevligt ökar förstås dramatiken. Shirley och Hilda är två envisa kämpar som slåss mot ett system, och under den lättsamma ytan vilar en undergångsstämning. På universitetet kastas de ut från en förläsning när de börjar ställa frågor. Det här är inga beskedliga gamla damer, utan de har skinn på näsan och mål i munnen. På en välgörenhetsgala på Wall Street kliver en av dem fram till panelen av experter, varvid ett smärre tumult uppstår. Den gamla damen avbryts, något svar på frågan hon försöker formulera får hon inte, och efter att hon fösts av scenen ser konferencieren sin chans att visa upp sina komikertalanger och plockar poäng efter poäng på den äldre damens bekostnad, till publikens stora munterhet. När sedan en vakt fått ut henne ur lokalen börjar han smäda och hota henne, vilket filmas med dold kamera. Hoppas verkligen den vakten drabbades av påföljder.

Några svar, eller intressanta resonemang, blir det trots allt ändå. Ett par herrar tar sig tid att träffa damerna för att filosofera kring den verklighet vi är fångade i, som helt verkar styras av dessa osynliga marknadskrafter.

Dok: Ståltanter mot makten sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.