Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie,Realityserie

När livet vände (och blev bra)

13 apr , 2015, 16.35 Malin Slotte

 

Om kända personers vändpunkter i livet. Det handlar den nya tiodelade serien Risteyksessä om. Det är fråga om en inte helt vanlig genre i Finland, nämligen så kallas scripted reality. Det vill säga händelser med verklighetsbakgrund spelas upp av skådespelare på ett sätt som vill ge intryck av att vara dokumentärt. I fjol visade Liv serien Valheen vangit i samma genre.

Första avsnittet berättar rockmusikern Jonne Aarons ungdomshistoria. ”Arttu” (Leevi Toponen, som själv spelar rock och har medverkat i The Voice Kids, se klippet!) bor med sin pappa och skolkar från skolan. Han är ute sent, gör pojkstreck, snattar och röker. En dag dyker socialen upp och placerar honom på ett fosterhem. Där upptäcker han musiken och startar ett rockband.

Det låter kanske förhållandevis harmlöst och oskyldigt, och det är det också. Man verkar snarare ha underdrivit än överdrivit Jonne Aarons stökiga ungdom, vilket knappast gör berättelsen intressantare. Faktum är att man kan undra varför den här historien över huvud taget berättas. Den är alltför lång och långsam och borde ha haft tydligare dramatiska vänd- och höjdpunkter. Ett så ljummet första avsnitt gör en orolig för fortsättningen.

Senare delar tar sig an avgörande händelser i Arman Alizads, Jannika B:s, Jutta Gustafsbergs, Anssi Kelas, Sanna Kiiskis, Kaisa Liskis, Toni Nieminens, Seela Sellas och Antti Tuiskus liv. En del av seriens vändpunkter har skett i kändisarnas barndom, andra i vuxen ålder. Det gemensamma för berättelserna är att det ordnar sig på slutet för huvudpersonen. I slutet av varje avsnitt dyker kändisen själv upp och kommenterar sin historia.

Vägskäl sänds i Nelonen måndagar kl. 20.00, repris tisdagar kl. 17.55

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.