Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Musik

I levande mästares sällskap

15 apr , 2015, 17.03 Malin Slotte

 

I sexton år har Camilla Lundberg varit musikchef och kritiker på SVT. När hon nu inför sin pensionering tar farväl gör hon det genom en sex halvtimmar lång programserie där hon presenterar en klassisk kompositör via vår tids största klassiska stjärnor.

Först ut i kväll är Mozart (1756–1791) och ”världens bästa klarinettist”, svensken Martin Fröst som har kompositörens klarinettkonsert på sin repertoar.

Målgruppen är bred och greppet infotainment. Här krävs ingen förhandskunskap om klassisk musik. Så jämförs exempelvis Mozarts far med Michael Jacksons pappa; båda ville tjäna pengar på sina barns musikalitet och tog dem ut på turné.

I första avsnittet besöker Lundberg både London och Wien. I London bodde Mozart som barn och han skrev också sin första symfoni där som brådmoget underbarn. Wien är staden där Mozart verkade och dog. Lundberg besöker platser han bodde på i båda städerna. Vissa ställen finns utmärkta, andra är museum och en del hus är rivna. Var Mozart är begravd vet man inte, även om det självfallet finns ett minnesmärke till hans ära.

Det handlar om vilken Mozarts ställning var i samhället, men också om hur 1700-talsmänniskan var. Den biografiska informationen levereras självklart i förhållande till hur kompositören porträtteras i Miloš Formans film Amadeus från 1984. Just hur Mozart flitigt används som filmmusik är något som programmet också tar upp.

I mötet med musikerna som spelar Mozart gläntas det på dörren till en djupare nivå, men tittaren utmanas egentligen inte eftersom den här sidan hålls kort. Trots det lätta greppet får den som inte känt till Mozart ändå veta en del. Vissa detaljer öppnar perspektiv på hur betydelsefull Mozart var i sin tid; Bellman kommenterade Mozarts död i några rader en månad efter att han avlidit.

I senare avsnitt träffar Lundberg pianisten Leif-Ove Andsnes, operasångerskan Nina Stemme, violinisten Vilde Frang, dirigenten Esa-Pekka Salonen och kompositören Anders Hillborg. Kompositörer som avhandlas är Beethoven, Wagner, Brahms och Stravinsky.

Camillas klassiska sänds i SVT2 onsdagar kl. 21.30, SVT Play, Yle Fem onsdagar kl. 23.45 och torsdagar kl. 14.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.