Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie,Sport

Leva för att träna

16 apr , 2015, 17.15 Malin Slotte

 

ve000i2hkl

Det råder en hälsotrend i samhället som inte enbart är sund. Träningshetsen har kritiserats för att ha en fascistisk baksida. Det finns ofta ett skuldbeläggande drag i denna kultur, mot dem som inte lever upp till kraven och följer reglerna. Kroppsfixeringen har också anklagats för att ta bort fokus från annat viktigt i livet och samhället. Vi håller på att förvandlas till vältrimmade robotar som är lätta att styra eftersom det enda vi bryr oss om är musklerna under vår navel.

Avas nya serie Fitnesspäiväkirjat för tankarna till den svenska scifiserien Äkta människor som handlade om mänskliga robotar, så kallade hubotar. Så drillade liv verkar de fyra huvudpersonerna leva. De är unga kvinnor i Helsingforsregionen som helt och hållet gått in för fitnesslivsstilen. Till deras försvar kan sägas att livsstilen förstås helt eller delvis är ett yrke för dem. Två av dem är personlig tränare, en tredje tävlar i bikinifitness och den fjärde är skådespelare. Tre av dem driver dessutom en egen hälsoblogg.

Det är fråga om något av en fitnessvariant av dagboksserien Iholla; största delen av materialet har kvinnorna filmat själva. Dokumentationen av deras vardag visar i huvudsak en sak: hur de tränar och håller sig i form. Är de inte i gymmet och tränar så pratar de om träning, kost och hälsa direkt in i kameran. Någon visar hur hon kombinerar att vara mamma med träning: hon passar på att göra olika rörelser medan hon leker med och läser sagor för sitt barn. Någon frångår sin hälsokost en kväll och slår till och köper pommes frites och knackkorv i butiken till middag (varför inte i stället unna sig något som på riktigt är gott när man en gång är i farten?). Någon åker med väninnorna till New York på semester, där förstås det första de gör på morgonen är att gå till gymmet. I Central Park bär de varandra uppför trapporna och på Brooklyn Bridge utförs träningssteg i sidled bland turisterna.

Serien innehåller tio timslånga avsnitt (inklusive reklampauser). Den utger sig för att vilja visa hur man tränar rätt, äter hälsosamt och mår bra. Vi kommer att få ta del av kvinnornas bästa träningstips och recept. Syftet verkar alltså vara uppfostrande, men måntro här inte också finns ett mått av provokation – det vill säga hjärnorna bakom serien vill säkert gärna att vi diskuterar den också.

Fitnesspäiväkirjat sänds i Ava måndagar kl. 21.00, repris tisdagar kl. 20.00, torsdagar kl. 23.00 och söndagar kl. 19.00.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.