Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Tjugonde plats

21 apr , 2015, 22.41 Malin Slotte

 

Nu har vi kommit halvvägs i min rankning av årets eurovisionsbidrag, och på tjugonde plats hittar vi Montenegros Balkanballad. Det är inte den bästa Balkanballaden Eurovisionen sett, men är man svag för Balkanballader som jag är så mjuknar man även inför detta. Jag gillar instrumenten, kraften och melankolin här. Däremot har låtskrivaren bakom det här bidraget tidigare skrivit de bästa Balkanballaderna som den här tävlingen sett, nämligen Lane moje och Lejla. Det borde finnas tillräckligt med Balkanballadfans där ute för att detta ska räcka till final, men en särskilt bra placering blir det knappast – mellan plats 21 och 25 tippar jag. Knez är heller ingen vårkyckling längre, och det är tufft för en veteran att tävla mot ungdomar.

Bonus: Montenegros bästa placering genom tiderna.

Montenegro har haft anspråkslösa framgångar i sin korta eurovisionshistoria. I fjol var första gången landet gick till final sedan de debuterade 2007, och då kom de på nittonde plats. Jag har ett mycket blekt minne av detta även om det bara är ett år sedan. Noteras kan att Montenegro också i fjol satsade på samma genre: Balkanballad. Isdansaren gjorde Ryssland för övrigt redan 2008. I min eurovisionsguide gav jag bidraget två stjärnor och omdömet: ”Inte tidernas starkaste Balkanballad, men Balkanballader går alltid hem i ESC, kanske så till den grad att detta kan vara en svart häst, tyvärr. Gäsp.” Årets låt är starkare.

, , ,

Kommenteringen är stängd.