Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Animationsserie,Komediserie

Egensinnig isländsk humor

23 apr , 2015, 18.08 Malin Slotte

 

Isländska serier hör inte till vanligheterna, vilket förstås beror på att ett så litet land knappast är någon betydande tv-producent. Yle Fem sänder då och då isländskt – och ofta är de serierna intressantast för att de utspelar sig just på Island – medan det är ovanligare att isländska program syns till i andra kanaler. Den åttadelade isländska animationsserien Hulli från 2013 kunde man tro vore självskriven i Yle Fem, men nu har TV2 som vill profilera sig som den unga kanalen i Yles kanalbukett, lagt vantarna på den i stället.

Bakom serien står tecknaren Hugleikur Dagsson (född 1977), som inte är helt okänd i Finland. Hans seriealbum finns både på svenska och finska och i fjol gjorde han en engelskspråkig ståuppturné här då han bland annat uppträdde i Helsingfors. Han har en bakgrund som filmkritiker i radio, och förutom en mängd seriealbum har han även skrivit tre pjäser. Den första från 2006 handlade om dysfunktionella familjer och utsågs till årets pjäs på Island.

Hulli är Hugleikurs smeknamn, och också namnet på huvudpersonen i animationsserien, ett slags alter ego, men betydligt mer misslyckad än vad han är i verkligheten verkar det som. Hulli handlar om en kämpande serietecknare som försöker sälja in en animationsidé till tv. Han bor i Reykjavik och har både nerv- och missbruksproblem. Till bekantskapskretsen hör hans ineffektiva agent Kiddy, brorsan Bulk som är en obotlig romantiker och barndomsvännen Bergljót, en feminist som inte klarar sig utan män.

Det här är en vuxenanimation av det rojsigare slaget med mycket fylla, sex och svart satir. Yle marknadsför serien som en magstark gränstestare, men särskilt chockerande är den knappast, och behöver självfallet heller inte vara det för att vara sevärd.

Hulli sänds i TV2 torsdagar kl. 21.30.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.