Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Humor och moral i Milano

27 apr , 2015, 16.05 Malin Slotte

 

Den tolvdelade italienska kriminalserien Il Commissario Nardone (RAI 2012) utspelar sig i Italien efter andra världskriget. Huvudpersonen är kommissarie Nardone som alldeles i början kommer ihop sig med sin överordnade under en gisslantagning och får foten från polisen i Neapel. Ett nytt jobb finns vid polisen i Milano i norra Italien, en stad som visar skilja sig skilja sig en hel del både i vanor och dialekt från det som Nardone är van vid.

Den rättrådiga kommissarien kommer att ha att göra i staden. Milano är en fattig stad där korruptionen och svartabörshandeln frodas, även om den riktigt råa organiserade brottsligheten inte har staden i sina klor. Även här kommer Nardone snabbt ihop sig med kolleger och överordnade när han egentligen inget annat gör än sköter sitt arbete som en polis borde sköta det. I staden är man van vid att saker görs på ett visst sätt och att vissa bindningar inte ifrågasätts. Men det finns också de som tycker det är bra att någon vågar ta itu med problemen, och är beredda att hjälpa den nya polisen. Och Nardone själv är inte den som viker sig för kraven.

Nardone görs av en Errol Flynn-lik Sergio Assisi, vilket ju passar bra med tanke på det fyrtiotal serien vill återskapa. Miljöskildringen rör sig av naturliga (budget)skäl mest inomhus, men det är brunmurriga interiörer med fin tidskänsla. Det ligger också en stämning av gammal svartvit film över serien, som trots kriminaliteten är en ganska snäll och oskuldsfull sak. Vid sidan av polisarbetet finns en hel del humor och romantik. Detta syns också i den tidiga sändningstiden klockan 19, och serien kunde även ha sänts på TV1:s programplats för nostalgiska eftermiddagsserier vardagar kring klockan 17. Det här är mera fyrtiotalsnostalgi och feelgood än deckar-noir och pangpang.

Serien uppges basera sig på en verklig person och vara en kombination av fakta och fiktion. Mario Nardone (1915–1986) var en legendarisk polis i femtio- och sextiotalets Milano.

Serien sänds tre vardagar i veckan, från måndag till onsdag, med repris på söndag.

Kommissarie Nardone sänds i Yle Teema måndagar kl. 19.00, repris söndagar kl. 15.35

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.