Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Instagramfenomen i drömmarnas stad

3 maj , 2015, 11.32 Malin Slotte

 

Snart 130 000 följare. Det har finlandssvenska Benjamin Peltonen från S:t Karins på Instagram. På kontot blickar en artonåring med tjockt blont, slingat hår – fortfarande mera barn än man – mot betraktaren. Kommentarerna, mest från unga flickor, är begeistrat uppskattande.

Åtminstone i Finland är Benjamin känd som ”Instagramfenomenet”, men han är också sångare och signerad för ett stort skivbolag. I fjol gav han ut två singlar och nu är nytt material på väg. Inför detta har ungdomsradiokanalen YleX gett utrymme för en webbserie där Benjamin åker till Los Angeles för att spela in ny musik med skivbolagets finska producenter. I kväll sänder Yle webbserien, som också är filmad hemma i Finland, hopklippt till en tv-dokumentär.

Det är fråga om den typen av program som nog snudd kan ses som rena PR-filmen för artisten i fråga. Fokus är helt och hållet på Benjamin Peltonen. Det följer varje steg han tar och han talar direkt in i kameran om vitt skilda ämnen – man noterar skarvarna mellan webbavsnitten när han går från ämne till ämne.

Däremot får vi höra väldigt lite av hans musik, antagligen av upphovsrättsliga kostnadsskäl. Musiken är det därför svårt att uttala sig om, men om Benjamin själv kan sägas att han ger ett naturligt och sympatiskt intryck, och det är knappast till nackdel i karriärbygget. Det är dessutom bara charmant att allt han säger inte är lika brådmoget, som när han dissar skolan eftersom han tycker att mycket av det som lärs ut där är gammalmodigt.

Naken dagbok: Benjamin Peltonen sänds i TV2 i kväll söndag kl. 19.10, repris måndag 10.30 och nästa söndag 23.20.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.