Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Okategoriserad

Porträtt av en stor okänd

4 maj , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Hannele Rantala, valokuvataiteilija

De underbara tidernas slut. Så heter den pågående retrospektiva utställningen på Finlands fotografiska museum som visar fotografen Hannele Rantalas verk från åren 1975–12015. Kaisa Kumpula har gjort ett konstnärsporträtt av fotokonstnären född 1952, som i tablåtexten karaktäriseras som ”den stora okända inom finländskt fotografi”. En orsak till att hon inte är så känd kan vara att hon arbetat en stor del av sitt liv utomlands.

Hon har en bakgrund som bildjournalist och har bland annat jobbat på Helsingin Sanomat. I sjuttiotalets början sökte hon till den första utbildningen i fotokonst som ordnades på Konstindustriella högskolan. Hon kom inte in med motiveringen att fotografyrket ansågs var för tungt för en kvinna. När hon sökte på nytt nästa år kom hon däremot in, i en mansdominerad klass, och en minst lika mansdominerad bransch. Rantala är en av Finlands första kvinnliga fotografer. Men tiderna har förändrats: i dag när hon själv undervisar på skolan är det bara kvinnor på hennes workshop.

Från pressfotograf tog hon steget in i konstnärsyrket när hon flyttade till Paris. Dokumentären gör nerslag i olika projekt i hennes karriär. Hennes föräldrar var evakuerade från Karelen, vilket är anledningen till att hon behandlar ämnen som flyktingskap, hemlöshet och rotlöshet i sina bilder. På sjuttiotalet fotograferade hon en omfattande bildserie av en sovjetisk mönsterfamilj, i ett senare projekt fotograferade hon stränder och strandbryn.

I dokumentären besöker hon olika platser i världen där hon arbetat, bland dem New York och Stockholm. I Rödbergen i Helsingfors besöker hon barndomens platser som inte längre finns kvar, gamla barnmorskeinstitutet där hon är född och föräldrarnas gamla butikslokal. Hon har också samkväm med sina väninnor en kväll.

Hennes sätt att arbeta är intuitivt. Hon säger att hon inte vet vart hon är på väg när hon inleder ett projekt, det visar sig sedan. Att från början ha klart för sig vad det handlar om gör bara slutresultatet statiskt.

Hannele Rantala, fotografisk konstnär sänds i Yle Teema i kväll måndag kl. 21.00, repris tisdag kl. 18.00 och söndag kl. 20.15.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.