Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Småstadens första Pride

15 maj , 2015, 16.27 Malin Slotte

 

När Vasa Pride ordnades 2003 gick ett par hundra i paraden, och det var bara några enstaka av arrangörerna som ville gå ut med sina namn i pressen. Det berättar personer som också var med och arrangerade Vasa Pride, i Elisabeth Morneys reportage om förra sommarens stora händelse i norra svenska Österbotten, ett evenemang som blev en succé med större uppslutning än arrangörerna vågat hoppas på.

Det motstånd som festivalen stötte på i staden går som en röd tråd genom programmet. Lokaltidningen ställde sig helhjärtat bakom evenemanget. Motståndarna kom i stället till tals i insändare som vi får se anonyma utdrag ur. Någon ur det här lägret har däremot inte velat vara med i programmet.

Det är ett omsorgsfullt och mångsidigt gjort program, även om det inte direkt bjuder på några nya infallsvinklar utan i stort sett berättar samma saker som redan berättades i nyhetsrapporteringen då ämnet var aktuellt. Å andra sidan samlar och sammanfattar programmet en händelse som åtminstone på det lokala planet var historisk. Det handlar om förberedelserna, motståndet, turerna kring gudstjänsten som inte fick arrangeras i kyrkan men som kunde ordnas i alla fall, och förstås kulminationen i form av själva paraden. Både arrangörer som uttalar sig mer allmänt och personer som pratar om mer personliga saker intervjuas.

Jeppis Pride är bara ett exempel på hur tiderna förändrats – och förändras. Det påminner sluttexternas bilder av hurrande människor om när den könsneutrala äktenskapslagen gick igenom i riksdagen i höstas.

Dok: Tro, hopp och kärlek sänds i Yle Fem i dag fredag kl. 20.00, repris lördag kl. 14.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.