Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Okategoriserad

Eurovision, en utvärdering

25 maj , 2015, 00.04 Malin Slotte

 

Innan jag helt lämnar Eurovisionsbubblan för den här gången vill jag sammanfatta utgången i tävlingen, och kommentera det med att utvärdera min egen tippning. Nedan en lista där den första siffran anger på vilken plats landet placerade sig, den andra siffran är min tippning som jag gjorde strax efter att jag sett det sista genrepet inför finalen. Jag tycker inte jag tippade helt tokigt i år. En del placeringar lyckades jag faktiskt pricka exakt, framför allt vinnaren, även om sådan orakellik precision förstås mer är tur än skicklighet. Många bidrag lyckade jag gissa något ditåt, med bara ett par placeringar som kastade. Och så fanns det några bidrag där jag tippade åt skogen.

1/1 Sverige 365

Jag lyckades tippa vinnaren rätt, och det är inte alls något att smälla med hängslena över, för sanningen att säga så var jag väldigt osäker och landet jag trodde skulle vinna ändrade hela tiden. Så det var mest tur att det råkade kännas som Sverige när jag gjorde upp min förhandstippning (se inlägget nedan).

2/3 Ryssland 303

Även om tvåan och trean hade bytt plats lyckades jag i alla fall pricka in alla länderna i topp tre. Jag trodde politiken skulle spela in så pass mycket att Italien skulle vinna över Ryssland. Skulle Polina ha representerat vilket annat land som helst skulle hon antagligen ha sopat golvet med Måns Petter.

3/2 Italien 292

För mig stod det mellan Sverige och Italien i år. Skulle jag inte ha tippat Sverige som vinnare skulle det ha varit Italien.

4/6 Belgien 217

Belgaren var otroligt duktig och hade ett jättefint nummer, men jag trodde det skulle bli andra länder i topp fem.

5/4 Australien 196

I vissa ögonblick trodde jag Australien skulle vinna. Med en ännu effektivare scenshow skulle det här ha kunnat komma ännu högre.

6/13 Lettland 186

Förvånad är jag över att Lettland slog Estland. Det var inte riktigt välförtjänt, anser jag.

7/5 Estland 106

Estland trodde jag skulle komma i topp fem. Så blev det inte.

8/8 Norge 102

Norges placering lyckades jag pricka in rätt.

9/10 Israel 97

Och nästan även Israels placering. De hade bra drag, kul att de kom så här högt.

10/9 Serbien 53

Liksom det är kul att även kvällens andra partylåt kom topp tio.

11/23 Georgien 51

Däremot gick det betydligt bättre för Georgien än vad jag ville tro. Förstår inte riktigt vad folk såg i detta. För mig hörde det till kvällens svagaste bidrag.

12/7 Azerbajdzjan 49

För Azerbajdzjan gick det sämre än vad jag förutspådde. Inte mig emot, jag tyckte egentligen inte låten var så bra.

13/11 Montenegro 44

Jag gissade rätt bra på Montenegro, som hade en fin Balkanballad väl värd denna mittenplacering.

14/17 Slovenien 39

Jag gillade Sloveniens popdänga, men trodde det skulle gå sämre för bidraget än vad det i slutändan gick. Det var något som inte kändes rätt där på scenen, något som inte riktigt gick genom rutan. Det var snarare en bra poplåt än ett välfungerande Eurovisionsnummer.

15/25 Rumänien 35

Jag tyckte Rumänien var ett sömnpiller, ändå blev det en mittenplacering. För det hjärtknipande budskapets skull kanske?

16/22 Armenien 34

Lite bättre än vad jag trodde gick det för Armeniens folksmordsmischmasch.

17/19 Albanien 34

Albanien prickade jag också in ganska hyggligt.

18/18 Litauen 30

Och Litauens placering råkade jag pricka helt rätt, turligt nog.

19/20 Grekland 23

Grekland också nästa rätt.

20/16 Ungern 19

Ungern trodde jag aningen mera på än vad placeringen blev. Tyckte denna fredsvisa var rätt fin.

21/14 Spanien 15

En av de största felgissningarna, trodde nog Spanien skulle placera sig i den övre halvan, men det blev ganska långt ner i resultatlistan. Låten var okej, tror det snarare föll på ett orent visuellt scenframträdande, där det var svårt att förstå vad de egentligen ville förmedla till publiken. Dessutom var det något överambitiöst med dansaren som snurrade sångerskan i luften.

22/12 Cypern 11

Tokigt gissade jag också om Cypern. Trodde faktiskt denna nätta visa skulle gå hem betydligt bättre än vad den gjorde. Trodde också den skulle gå bättre än Ungern, som hade en lika enkel och avskalad sak. Men det blev alltså tvärtom, Ungern drog det längre strået.

23/27 Polen 10

Kvällens bottennapp lyckades i alla fall pressa sig upp till en 23:e plats. Polen har kanske några goda grannar att tacka för de ströpoängen?

24/24 Storbritannien 5

Och Storbritanniens palcering lyckade jag pricka rätt. Numret hade ambitioner, men blev en hysterisk röra på scen.

25/15 Frankrike 4

Jag hade verkligen hoppats det skulle gå bra för Frankrike som hade en av mina favoritlåtar i år. Men nej, jag verkar vara tämligen ensam om att gilla denna apokalypsinramade gammelchanson.

26/21 Tyskland 0

Tyskland har något, har jag alltid tyckt. Men verkar vara ganska ensam om att tycka det också, för inte ett enda poäng fick Tyskland. Lite orättvist.

27/26 Österrike 0

Inte alls förvånad över att Österrikes Beatlesballad inte fick ett enda poäng. Allt med det här bidraget kändes flummigt och tillbakalutat, men som arrangörsland har man väl råd att slappa och ta det lugnt.

Kommenteringen är stängd.