Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt

Rapportör från ett krig

29 maj , 2015, 16.00 Malin Slotte

 
Kuvassa Kerstin Kronvall. Yle Kuvapalvelu

Kuvassa Kerstin Kronvall.
Yle Kuvapalvelu

Hon är bekant från Yles nyhetssändningar både på svenska och finska. För tillfället är hon Nordens enda fasta korrespondent stationerad i Ukrainas huvudstad Kiev. I över femton år har Kerstin Kronvall rest runt i och bevakat Ryssland och de tidigare Sovjetstaterna.

Mikaela Weurlander har gjort ett halvtimmesporträtt på denna nyhetsjournalist ända ut i fingerspetsarna. Programmet är inspelat i slutet av februari kring tiden då minnesstunden för offren i dödsskjutningarna på självständighetstorget Majdan i februari 2014 ordnades. I gatustriderna för ett år sedan sköt prickskyttar ihjäl civila i centrala Kiev. Efteråt utbröt strider i östra Ukraina där ingen vet hur många som har dött. Uppgifterna är olika beroende på vem som står bakom dem. Propagandan och lögnerna hör till de saker som gör det svårast för en journalist att rapportera från ett krig. Eller som Kronvall uttrycker det: i krig ljuger alla, det är en tid av lögner.

I programmet återvänder hon till Kiev efter att ha rest runt en tid i krigsområdet i östra Ukraina. Hon anländer till en stad i sorg, där torget är pyntat med porträtt och nejlikor till minne av offren. Kameran följer Kronvall i vardagen som korrespondent. Vi får se henne göra inslag på stan där hon pratar med människor, gå till butiken och frisören där hon också småpratar med dem hon möter om situationen i landet på sitt lågmälda, inkännande sätt. Däremellan pratar hon om sitt jobb och situationen i landet.

Dok: Ett krig är en tid av lögner sänds i Yle Fem i kväll fredag kl. 20.00, repris lördag kl. 14.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.