Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

Sjuttioplussare i högform

31 maj , 2015, 00.00 Malin Slotte

 
GF_EP101_MM_080814_0804.CR2

GF_EP101_MM_080814_0804.CR2

Den senaste tidens tv-snackis är komediserien Grace and Frankie på webbtjänsten Netflix. Till och med popstjärnan Miley Cyrus har berömt den på Twitter, vilket anses ha påverkat Netflix till att genast beställa en andra säsong. Till dess kan den första säsongens tretton avsnitt nu ses på Netflix.

Just tunga namn är något som den här serien kan åka snålskjuts på. Seriens ena skapare är Marta Kauffman till vars kändaste tv-produktioner hör nittiotalets hetaste sitcom Friends. I huvudrollerna ses namn som Jane Fonda, Lily Tomlin, Martin Sheen och Sam Waterson, hela gänget över sjuttio.

Denna familjecentrerade dramakomedi handlar om förvecklingarna som uppstår när familjerna Hansons och Bergsteins patriarker vill skilja sig från sina fruar för att gifta sig med varandra. Det blir förstås ett hårt slag för hustrurna Grace (Fonda) och Frankie (Tomlin) att bli lämnade på detta sätt efter fyrtio års äktenskap. I motsats till sina män Robert (Sheen) och Sol (Waterson), som är skilsmässoadvokater och byråpartner, är Grace och Frankie väldigt olika och inte särskilt förtjusta i varandra. Den tiptopfixade, vältrimmade Grace som har varit kosmetikföretagare dricker mer än hon äter. Frankie är en bohemisk och flummig bildkonstnär med förkärlek för lätta droger. När männen kommer ut som homosexuella finner sig Grace och Frankie sitta i samma båt. Båda har de blivit lämnade på ålderns höst och av praktiska orsaker flyttar de in under samma tak och tvingas stå ut med varandra. Det blir inledningen på en turbulent vänskap.

Det som gör den här serien sevärd är framför allt skådespelarna och en lagom intressant intrig, även om serien som sådan inte är särskilt modern eller nyskapande till sin form. Det är ett nöje att se Fonda och Tomlin på nervsammanbrottets brant, och även Sheen och Waterson är goda skådespelare om man har överseende med att de inte riktigt får till gnistorna i sin kärleksrelation. Serien verkar vilja vara både lättsam komedi och seriöst drama, men det som gör att den mera känns som komedi är att dess premiss inte känns helt trovärdig. Det blir mer underhållande än berörande, och då är dessa egentligen inga motsatser: den allra bästa humorn kan vara djupt smärtsam i all sin tragik. Grace and Frankie är således ett hyfsat trevligt men knappast oumbärligt nöje.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.