Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Film

Spänt på släktkalaset

2 jun , 2015, 16.00 Malin Slotte

 
Eläkkeelle jäänyt merikapteeni Nelson tulee juhliin sopiakseen välinsä poikansa Andreaksen kanssa. Koomisia piirteitä saava perhedraama. Kuvassa Nelson (Algot Böstman). Yle Kuvapalvelu

Eläkkeelle jäänyt merikapteeni Nelson tulee juhliin sopiakseen välinsä poikansa Andreaksen kanssa. Koomisia piirteitä saava perhedraama. Kuvassa Nelson (Algot Böstman).
Yle Kuvapalvelu

Under sommarens lågsäsong i tv och radio ges journalist- och mediestuderande ibland chansen att få sina produktioner sända för en större publik. Kvällens kortfilm Vem minns Nelson är ett sådant skolarbete producerat av studerande vid yrkeshögskolan Arcada. Den blev klar redan år 2012 med Herman Karlsson som regissör och Per Backlund som manusförfattare.

Ämnet passar utmärkt i dessa tider av släktkalas då spänningarna i familjen lätt stiger upp till ytan likt bubblor i skumpa. Filmens huvudperson Nelson (Algot Böstman) är en pensionerad sjökapten som anländer till sonhustrun Minnas (Sonja Ahlfors) fyrtioårskalas, till sonen Andreas (Jan-Christian Söderholm) överraskning och föga förtjusning. Nelson har inte varit någon idealfar och relationen till den vuxne sonen är minst sagt frostig. Samtidigt visar sig även sonens familj vara ett getingbo av konflikter. Tonårsdottern Nora (Ellinor Jansson) är familjens rebelliska svarta får, som har svårt att dra jämnt med sin styvmor Minna. Den senare blir den som i slutändan framstår som den minst försonliga karaktären.

Om det skär sig för den medelålders mannen både i förhållande till generationen över och under honom, sker det däremot ett närmande mellan farfar och barnbarn. Här finns en sympatisk sensmoral: vissa relationer kanske inte går att reparera för egen del, men det går att bidra till den goda familjestämningen i alla fall. En påhittig äldre herre kan offra sig och gottgöra saker genom att se till att mönstret bryts i följande generation. I intrigen fungerar styvmor Minnas prisbelönta trädgård som en familjeidyllisk kuliss, och får därmed också rollen som ett slags tjechovskt gevär.

Det rör sig om en visuellt trovärdig film där intrigen drivs framåt i ett smidigt tempo. Dialog är svårt, och den klingar stundtals stelt och onaturligt, men när den fungerar som bäst är den småfyndig och innehåller till och med korn av klokskap.

Vem minns Nelson sänds i Yle Fem i kväll tisdag kl. 21.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.