Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Radio

Eld, mat, bröder och LSD

3 jun , 2015, 16.00 Malin Slotte

 
Jessica Brander kuvailee kaunistelematta ja suorasukaisesti syömishäiriöstään. Yle Kuvapalvelu

Jessica Brander kuvailee kaunistelematta ja suorasukaisesti syömishäiriöstään.
Yle Kuvapalvelu

För ett år sedan inledde Radio Vega ett projekt inom vilket kanalens egna journalister producerat en rad kortdokumentärer som sänts sedan förra sommaren. I höstas ordnades en ”kortdokumentärfestival”, en timslång direktsändning med några utvalda dokumentärer där upphovsmakarna satt med i studion. I kväll sänds den andra temadirektsändningen, och den här gången är det journalistikstuderande vid Svenska social- och kommunalhögskolan som gjort programmen under en workshop i att producera denna form av förtätade ljudberättelser som hölls på skolan i januari. De fyra bästa dokumentärerna har valts ut, varav tre redan har sänts under maj månad.

De som gjort kvällens program verkar ha grävt där de står, det vill säga gjort ett program om ett ämne som ligger dem personligt nära, med eller om någon som de känner väl.

Camilla Berghälls Branden skildrar en dramatisk händelse ur den egna släkthistorien, en brand med tragiska konsekvenser som säkert noterades i tidningarna då den skedde för flera decennier sedan. Men här är det en av de berörda, och tillika en släkting till henne, som minns hur han upplevde händelsen.

Mest personlig och självutlämnande är Jessica Branders Jag låter dig inte försvinna – en titel som både kan syfta på henne själv och på sjukdomen – där hon med pressad, skälvande röst berättar om sina ätstörningar. Det är ett program som både stör och berör, vilket innebär att den irrationella fixeringen vid mat och den egna kroppsvikten som hör till sjukdomsbilden är väl fångad i hela sitt provocerande ältande.

Axel Nurmis Bröder bjuder på socialrealism i form av en ung man som insiktsfullt berättar om sina egna och sin familjs problem. Central är relationen till lillebrodern, ett ansvar som blir en räddning för dem båda.

Minst allvarsam för att inte säga rätt galen är Sandra Anttilas Sista skoldagen där hon intervjuat sin engelska kompis James som berättar en rummelhistoria om hur han på nittiotalet fick en LSD-tripp i femtonårspresent av sin bror.

Kortdokumentärfestivalen sänds i Radio Vega i kväll onsdag kl. 21.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.