Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Humor,Intervju,Programserie,Talkshow

Skam på bondgården

5 jun , 2015, 16.00 Malin Slotte

 
1/10. UUSI SARJA ALKAA! Asiaohjelma, mik‰ o yhtaikka hyv‰ntuuline ja ajatteluttava, vitsik‰s ja v‰h‰ sialukas. Runoilija Heli Laaksonen ja muusikko Lauri T‰hk‰ pohtivat h‰pe‰‰. HD Yle Kuvapalvelu/Miikka Lappalainen.

1/10. UUSI SARJA ALKAA! Asiaohjelma, mik‰ o yhtaikka hyv‰ntuuline ja ajatteluttava, vitsik‰s ja v‰h‰ sialukas. Runoilija Heli Laaksonen ja muusikko Lauri T‰hk‰ pohtivat h‰pe‰‰. HD
Yle Kuvapalvelu/Miikka Lappalainen.

Helil kyläl är originaltiteln på finska till Yles samtalsserie i sommar. Titeln är dialektal, och känd för att skriva på sydvästfinsk dialekt är också programledaren, poeten Heli Laaksonen. Serien är inspelad på en bondgård som bjuder på många vackra miljöer både inomhus och utomhus. I tio program möter Heli olika mer eller mindre kända finska kulturpersonligheter och forskare för ett samtal kring ett utvalt tema som ligger nära personen.

I premiäravsnittet i kväll handlar det om skam, och gäst är artisten Lauri Tähkä, som lär ha sagt att han inte skäms över någonting, trots att det hänt att han förekommit i rubrikerna i mindre smickrande sammanhang. Nu visar sig inte alls stämma att han inte skulle skämmas. Lauri har visst skämts både som barn och som vuxen. Han kan exempelvis tycka det är så pinsamt att höra sin egen låt spelas i butiken när han är och handlar att han måste gå ut. Han anser att erfarenheten av att ha känt skam är elementär för att man över huvud taget ska kunna vara konstnärligt skapande.

Visst lägger Lauri manken till i intervjun och visar upp sin mest reflekterande sida, och Helis småroliga lantliga programledarroll ger det djupsinniga ämnet en mer lättsam touche. Ändå kommer man inte ifrån att det blir lite tunt att vända och vrida på ett och samma tema tillsammans med en enda person i en hel halvtimme. Det är förstås en budgetfråga, men nog hade det blivit mera dynamik om det suttit fler på skvallerbänken vid lagårdsväggen och samtalat.

Senare avsnitt handlar om hur man går sin egen väg i livet, om det var bättre förr, om åldrande och om fåglar. Gäster är bildkonstnären Katja Tukiainen, historikern Teemu Keskisarja, skådespelaren Ilmari Saarelainen, författaren Anni Kytömäki, astronomen Esko Valtaoja, musikern Maija Vilkkumaa, arkitekten Panu Kaila, statssekreterare emeritus Raimo Sailas och författaren Tuula-Liina Varis.

Hos Heli sänds i TV1 fredagar kl. 20.00, repris söndagar kl. 11.15 och onsdagar kl. 21.35.

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.