Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Gatumusikant i Jakarta

8 jun , 2015, 16.00 Malin Slotte

 
Jakartan kaduilla muusikot etsiv‰t vapautta omaan el‰m‰‰ns‰. O: Daniel Ziv T: DesaKota Productions, Indonesia 2011 HD. Kuvassa Titi Juwariyah. Yle Kuvapalvelu

Jakartan kaduilla muusikot etsiv‰t vapautta omaan el‰m‰‰ns‰. O: Daniel Ziv T: DesaKota Productions, Indonesia 2011 HD. Kuvassa Titi Juwariyah.
Yle Kuvapalvelu

– Ursäkta att vi gatumusikanter stiger på. Kanske vi stör er, men vår avsikt är att ge er en sång som kanske underhåller er under resan.

Så presenterar sig gatumusikern Titi Juwariyah som spelar på bussarna i Indonesiens huvudstad Jakarta.

Titi är huvudperson i Daniel Zivs dokumentär Street Ballad: A Jakarta Story från 2011. Hon är en ännu inte trettioårig trebarnsmor som kom till Jakarta från den fattiga landsbygden som 14-åring. Hon har inget avgångsbetyg och för att försörja sig började hon spela och sjunga på stadens bussar. Hon tjänar trettio euro i månaden, varav en tredjedel går till den arbetslöse makens tobak och akvariefiskar. En tredjedel skickar hon till hem till sina gamla, sjuka föräldrar, och återstoden ska hon och hennes familj leva på.

Det är ett hårt liv, men för Titi innebär gatumusicerandet också en frihet, och – anar man – är ett utlopp för en kreativitet och ett uttrycksbehov: hon skriver sina sånger själv. Hemifrån finns ett krav på att hon ska bära slöja, men slöjan åker av när gitarren tas fram och uppträder gör hon i lediga jeans och T-tröja. Maken vill att Titi stannar hemma. Till sist tvingas hon betala ett högst pris för att kunna fortsätta tjäna sina egna pengar.

Ett pris som trots att det svider ändå kanske är värt det. Jakarta är en stad som är hård för de fattiga, och för en fattig kvinna är ofta arbete på gatan alternativet. Lyckligtvis har Titi sin musikalitet som gör att hon kan sälja sin musik i stället för sin kropp. Men Indonesien verkar också vara ett samhälle som i viss mån erbjuder människor möjligheter till ett bättre liv, och en sådan chans tar Titi.

Vi får se henne spela och sjunga i stadens bussar, men också följa med när hon besöker sina föräldrar på landsbygden där även en av hennes tre söner bor. Familjen är konservativ, men har fått finna sig i att dottern går sin egen väg. Framför allt verkar de älska henne djupt, och i en av de mest berörande scenerna i denna vilsamma dokumentär sjunger Titi för sina gamla föräldrar, medan modern gråter och fadern smeker henne över håret.

Dokumentärprojekt: Gatan sjunger sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30, repris lördag kl. 13.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.