Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Vid fronten i kriget mot IS

11 jun , 2015, 16.00 Malin Slotte

 
Kurdit ja ‰‰ri-islamistinen (Isis) k‰yv‰t sotaa Irakissa, Sinjarin kaupungin hallinnasta. Kuvajournalisti Niklas Meltio vieraili sodan etulinjassa kev‰‰ll‰ 2015. Ohjaus: Ari Lehikoinen ja Niklas Meltio. Kuva: Kurditaistelijat yritt‰v‰t est‰‰ Isisin joukkoja etenem‰st‰. --- Niklas Meltio/Yle Kuvapalvelu

Kurdit ja ‰‰ri-islamistinen (Isis) k‰yv‰t sotaa Irakissa, Sinjarin kaupungin hallinnasta. Kuvajournalisti Niklas Meltio vieraili sodan etulinjassa kev‰‰ll‰ 2015. Ohjaus: Ari Lehikoinen
ja Niklas Meltio. Kuva: Kurditaistelijat yritt‰v‰t est‰‰ Isisin joukkoja etenem‰st‰.
— Niklas Meltio/Yle Kuvapalvelu

Niklas Meltio är en av Finlands mest kända krigsfotografer, som riskerar liv och lem när han reser för att dokumentera världens farligaste konflikter. HBL hör till de medier som publicerat hans bilder. I januari–mars gick resan till Sinjar i norra Irak vid gränsen till Syrien, en stad med fullt krig, det vill säga så gott som dagliga strider mellan Islamiska staten och olika kurdgrupper.

Förbi Sinjar går en viktig serviceled från IS syriska huvudstad Ragga till IS irakiska huvudstad Mosul, och i augusti i fjol omringade IS staden som till stor del bebos av jezidiska kurder. Hundratals personer fick sätta livet till och tusentals togs till fånga. Kvinnor fördes som sexslavar till IS-soldaterna. Massakern ledde till att olika kurdiska grupperingar från Turkiet, Syrien, Irak och Iran förenade sig i kampen mot en gemensam fiende. I december slog de till mot den IS-belägrade staden och lyckades återerövra en del av den. Till sin hjälp hade de den USA-ledda alliansens luftbombningar.

Programmet består av material som Meltio fotograferat och filmat, både stillbilder och rörlig film. För redigeringen står Ari Lehikoinen. Meltio hänger med soldaterna vid fronten, i praktiken i sönderbombade, övergivna stenhus, medan ett ständigt smatter av kulor från prickskyttar hörs i bakgrunden. En del av materialet är filmat i mörker med infraröd kamera. Ibland vänder Meltio kameran mot sig själv och refererar vad som sker, ibland hör vi honom berätta i efterhand på ljudbandet. Programmet kulminerar i en nattlig offensiv ledd av kvinnliga soldater – kurderna har en lång tradition med beväpnade kvinnor.

För tillfället strider kurderna på samma sida, men i själva verket finns stora spänningar mellan de olika grupperingarna. En del befarar att en kurdisk seger mot IS kan leda till att kurderna riktar vapnen mot varandra med inbördeskrig som följd.

Samma resa kommer även att resultera i en webbdokumentär med titeln He katsovat kuolemaa silmiin (De ser döden i ögonen) som publiceras senare i juni.

Fjärrlinjen: Dagbok från mörkret sänds i TV1 i kväll torsdag kl. 22.00, repris onsdag 23.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.