Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Fängelseserie

Netflix hit fortsätter fängsla

12 jun , 2015, 16.00 Malin Slotte

 
OITNBS3_13JUNE14_WHILDEN_D1250.NEF

OITNBS3_13JUNE14_WHILDEN_D1250.NEF

Fredagen den 12 juni är ett datum som är inskrivet i många tv-tittares kalendrar världen över. Det är nämligen i dag som den tredje säsongen av Netflix storhit, den rikligt prisbelönade fängelseserien Orange is the New Black släpps – alla tretton avsnitten på en gång, så det är bara att sätta i gång och frosstitta. OITNB hör till det mest välberättade som gjorts i tv-serieväg på 2010-talet. Serien är en skicklig balansgång mellan engagerande drama och klipsk komedi, och har ett ovanligt varierat persongalleri som inte bara klarar Bechdeltestet i sin kvinnoskildring, utan med sin rika mångfald snarast framstår som en bechdelsk utopi.

Beträffande säsong tre kan genast konstateras: serien fortsätter leverera. Handlingen tar vid några månader efter att den förra säsongen slutade, och i fängelset förbereder sig internerna för att fira mors dag med öppet hus då barnen får komma och hälsa på sina mödrar. Den skrupellösa mästermanipulatören Vee (Lorraine Toussaint) är ute ur bilden, och i tomrummet efter henne uppstår nya konstellationer och styrkeförhållanden i det miniatyrsamhälle som fängelsemiljön utgör. Om den förra säsongens skildring av despotism var mörk och våldsam framstår den nya som mer lättsam, med en kraftig lutning åt komedin.

Det blir ett kärt återseende av karaktärer som vi lärt känna i de tidigare säsongerna, men vi introduceras även för nya. Här finns som alltid ett kritiskt samhällskommenterande perspektiv: Litchfield-fängelset privatiseras med nya vinstkrav som följd vilket självfallet sker på bekostnad av internerna. Ett annat av säsongens teman är tro innanför fängelsemurarna, och spelet om vilken etnisk grupp som har makten över grytorna i köket är inte över, ifall nu någon trodde det. Daya (Dascha Polanco) är fortfarande gravid, och det är oklart vad som ska hända när barnet föds.

Piper (Taylor Schilling) som började som huvudperson i säsong ett, har fått stiga tillbaka och bli en bland alla andra i seriens myller av komplexa karaktärer. Fängelsetillvaron har härdat henne, och i denna säsong återvänder exflickvännen Alex (Laura Prepon), som är orsaken till att den privilegierade medelklassblondinen över huvud taget tvingas skaka galler. När man nu än en gång värmer upp deras komplicerade relation väljer man att kasta in även en tredje part med triangeldrama som följd.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.