Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Aktivism med satir som vapen

15 jun , 2015, 16.00 Malin Slotte

 
O: Laura Nix ja The Yes Men T: A Human Race ja Felt Films Production. Kuvassa Mike Bonnano (vas.) ja Andy Bichlbaum. Yle Kuvapalvelu

O: Laura Nix ja The Yes Men T: A Human Race ja Felt Films Production. Kuvassa Mike Bonnano (vas.) ja Andy Bichlbaum.
Yle Kuvapalvelu

I dag, i morgon och övermorgon är det miljövecka i Yle Teema med dagliga program om ämnet. Temat verkar även spilla över i Yles huvudkanal TV1 som i kväll sänder aktivistduon The Yes Mens tredje långfilmsdokumentär The Yes Men Are Revolting från 2014.

The Yes Men Andy Bichlbaum och Mike Bonnano heter egentligen Jacques Servin och Igor Vamos, och är en amerikansk aktivistduo i fyrtioårsåldern som varit verksam sedan nittiotalet. I sin senaste film tar de sig an klimatuppvärmningen genom diverse olika fejkade mediespektakel dit de lockar intet ont anande journalister. Det kan röra sig om fejkade presskonferenser i någon känd miljöbovs namn, vilket i bästa fall gör påhitten till bitande satir. Självfallet avslöjas tilltagen, i vissa fall med hot om rättsligt efterspel, men duon får samtidigt medial uppmärksamhet när de måste förklara sig, vilket ju innebär en möjlighet att få ut sitt budskap. Så är åtminstone planen, även om en av de stora frågorna i dokumentären är vad de egentligen lyckas uträtta? Är det här rätt metod för att uppmärksamma att det håller på att gå åt skogen med vår planet?

Till dokumentärens mest sevärda stunder hör duons aktioner och påhitt, varav en del inte kan kallas annat än misslyckanden. Även om de själva är medregissörer till dokumentären tillsammans med Laura Nix, låter de oss även ta del av flopparna – förmodligen för att det passar stilen och de inser underhållningsvärdet.

Vi får följa med när de flyger (!) till olika platser i världen: Uganda, Kanada och ett klimatmöte i Köpenhamn som inte heller verkar leda till mycket.

Förutom deras miljöaktivism handlar det även om deras privatliv och vänskapsrelation som utsätts för prövningar. Igor är en gift småbarnsfar som flyttar till Skottland och inte vågar berätta för sin barnlösa vän att familjen väntar ytterligare tillökning. Jacques är ensam kvar i New York och det tar slut med ytterligare en pojkvän. Det här privata spåret känns halvgjort och oengagerande, liksom dokumentären i övrigt är onödigt spretig och otajt.

Dokumentärprojekt: The Yes Men Are Revolting sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30. repris lördag kl. 13.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.