Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Mordgåtor och olycklig kärlek

15 aug , 2015, 18.22 Malin Slotte

 

En präst som löser mord i idyllisk brittisk femtiotalsmiljö. Låter det bekant? Ja, upplägget påminner onekligen om Father Brown som Yle visade i våras. Det som skiljer den serien från kvällens premiär Grantchester (ITV 2014) är prästernas ålder. Om fader Bown var en präktig farbror i svart långkappa är hjälten Sidney Chambers (James Norton) i Grantchester en ung och skulpturalt vacker präst.

I övrigt trycker serien på de välbekanta mysdeckarknapparna: det är lite mord och lite romantik i nostalgisk miljö. Egentligen är prästens kärleksliv intressantare än mordgåtorna. Vad som är problemet förstår man inte i första avsnittet, men faktum är att prästen är betuttad i vännen Amanda Kendall (Morven Christie) men verkar inte kunna få henne trots ömsesidiga sympatier. Och han är alltså inte katolsk präst med kyskhetslöfte utan anglikansk. Tack vare sin exceptionella människokännedom och observationsförmåga löser han i alla fall sitt första mord och blir polare med ortens polis Geordie Keating (Robson Green) på köpet. Lösningen är i sedvanlig ordning tramsig där den mest osannolika är mördaren.

Serien bygger på James Runcies (född 1959) kriminalnoveller som hittills getts ut i fyra samlingar sedan 2012. Två böcker till är planerade. Som förebild för sin huvudperson har Runcie använt sin egen far som var ärkebiskop av Canterbury, det vill säga den anglikanska kyrkans högste biskop. Den första säsongens sex avsnitt baserar sig på den första novellsamlingen Sidney Chambers and the Shadow of Death.

Serien är också inspelad i Grantchester, en by med drygt 500 invånare.

Grantchester sänds i Yle TV1 lördagar kl. 19.40.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.