Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

När knark kunde köpas fritt

17 aug , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Riikka Kaihovaaras fyrdelade serie Huume-Suomen historia lyfter fram en mindre känd del av Finlands historia som vi sällan hittar i historieböckerna. Det handlar om drogernas historia från lagliga läkemedel till förbjudna preparat och bjuder på en del häpnadsväckande information.

Att samhället ser droger som något farligt är ett tämligen nytt fenomen. Så sent som på sextiotalet började ämnen som kannabis, opium, morfin, heroin, kokain och amfetamin betraktas som droger. Före det hade dessa ämnen ansetts vara läkemedel som visserligen ibland kunde missbrukas. Först 1966 blev det olagligt att använda droger i Finland och polisen började sköta övervakningen. Före det var det apotekare och läkare som skulle förhindra missbruk. Exempelvis de pensionerade farmaceuterna Thea Selen och Urpu Karpela-Rintala, som medverkar i programmet, kunde inget göra även om de visste att preparaten köptes i missbrukssyfte.

Opium fanns receptfritt på apoteket fram till mitten av 1900-talet. Heroin användes mot kramper hos barn och amfetamin som bantnings- och depressionsläkemedel. Miss Finland 1965 Virpi Miettinen berättar om hur hon fick amfetamin utskrivet för att dämpa hungerkänslorna och hålla modellmåtten. Farmakologie doktor Pentti Arvela förde obekymrat droger genom tullen för att testa dem på sig själv i forskningssyfte.

Under kriget försåg Nazityskland och läkemedelsindustrin finländska soldater med droger för att stärka deras mod och kampvilja. Det var metamfetamin i uppiggande syfte, morfin som smärtlindring och heroin för att dämpa hosta vid känsliga vaktuppdrag. Trots en omfattande användning var det ändå få som blev beroende.

På sextiotalet uppstod en världsomfattande ungdomskultur som förde med sig ett nytt sätt att använda droger för att utvidga medvetandet.

Bland de medverkande i serien finns professor emeritus Ole Wasz-Höckert, Reijo Koivunen vars pappa tog en överdos av Pervitin under fortsättningskriget, performancekonstnären Mattijuhani Koponen, musikern Appe Vanajas, nittioåriga Hilkka Rasku som minns en LSD-tripp hon tog för femtio år sedan, politikern Veltto Virtanen och kriminalreportern Juha Numminen som var med på Finlands första drograzzia.

Visuellt är serien ingen innovativ upplevelse – man har grävt i arkiven och illustrerar med svartvita filmklipp. Däremot är den historia som berättas om hur synen på droger förändrats högintressant.

Drogernas historia i Finland Yle TV1 20.00, repris torsdag 16.20 och söndag 11.45.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.