Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Alltför vanliga kvinnor

24 aug , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Ryska kvinnor – visst är det något som är tänkt att väcka känslor och associationer hos tittaren, när Livs nya realityserie Suomen täydelliset venäläisnaiset har premiär i kväll. Tankar om femininet, glamour, pengar och traditionella könsroller, möjligtvis. Liksom även de serier som kan ses som förebilder för denna, The Real Housewives och Svenska Hollywoodfruar, bygger på föreställningar om en viss sorts kvinnlighet och livsstil. Det är serier som både spelar på vår avund och vårt avståndstagande. Huvudpersonerna må vara rika och leva glamorösa liv, men tittaren ska ändå kunna känna sig moraliskt och intellektuellt överlägsen.

Framför allt ska dessa serier engagera och underhålla. De ska handla om personer som väcker känslor och diskussion. Och i den goda underhållningens namn är det inte så noga med vad som är på riktigt och vad som är skådespeleri, huvudsaken är att det görs trovärdigt och känns äkta. Ju galnare (ibland dessvärre i ordets patologiska bemärkelse) personligheter desto bättre.

Hur väl uppfyller då Suomen täydelliset venäläisnaiset dessa skandalkriterier? I Finland är man inte särskilt bra på att driva dylika koncept till sin spets, och den som väntar sig en trevlig blodtrycksrusch blir nog besviken av första avsnittet av ”Väykkärit”, som kanalen vill att vi kallar serien i sociala medier. Visst uppfyller de fem huvudpersonerna genrens krav på ett yttre som kostat dem inte bara pengar, utan också uppoffringar i form av hård självdisciplin, men än viktigare är ändå personligheten. Och det är den man saknar. Ett premiäravsnitt av en serie av den här typen borde pyra av konflikter och åtminstone presentera en riktigt färgstark eller kontroversiell person som skulle driva handlingen (jämför exempelvis Anna Anka och Gunilla Persson i Svenska Hollywoodfruar).

Problemet är med andra ord att seriens kvinnor trots visst bling framstår som alltför vanliga och hyggliga. Men så är Finland heller inte USA som verkar ge excentriciteten möjlighet att blomma på ett helt annat sätt än här där snarare måttfullhet är en dygd. Lägg därtill till att seriens kvinnor är hårt arbetande och kanske inte vill äventyra karriären genom spela allan i en dokusåpa. Den konflikt som man trots allt försöker konstruera i kvällens avsnitt övertygar inte heller: en av dem dyker inte upp på en fest varvid tjafs uppstår. Det måste till mer än det här för att engagera.

Finlands perfekta ryskor sänds i Liv måndagar kl. 21.00, repris torsdagar kl. 21.00, lördagar kl. 20.00, söndag 21.00 och Nelonen tisdag 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.