Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Bisarr, tragikomisk mardröm

16 sep , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Yttrandefrihet är temat för veckans Docventures, och vad passar väl inte bättre än att visa en dokumentär om det land i världen där yttrandefriheten är som mest kringskuren, i praktiken icke existerande. Det handlar förstås om Nordkorea, och dokumentären är prisbelönade The Red Chapel av dansken Mads Brügger.

Yle har tidigare visat samma filmares dokumentär The Ambassador från 2011 där Brügger parodierar en kolonialherre i ett genomkorrumperat Centralafrika. Också i Det Røde Kapel från 2009 går han in i en roll och lyckas på det sättet spegla ett slutet sammanhang. Denna gång tar han sig in i Nordkorea tillsammans med komikerna Simon Jul Jørgensen och Jacob Nossell, båda adopterade från Sydkorea. De utger sig för att vara en teatergrupp som nu ska idka kulturellt utbyte mellan länderna. Varje kväll tvingas de lämna ifrån sig materialet de filmat för granskning, och det vi ser är alltså det som blivit kvar. Trots detta är det inget problem att få fram vilken totalitär mardröm och lögnaktig illusion Nordkorea är. Det är ett land där inget är som det ser ut att vara, och det gäller att spela med i farsen för att över huvud taget överleva.

Hit anländer tremannateamet, och en ytterligare twist som avslöjar landets inställning till funktionsnedsatta är att Jacob är spastiker och sitter i rullstol. Hans sluddriga tal – utrop likt ”det var fult!” – har slunkit igenom censuren, antagligen för att det blivit för svårtydbart för till och med en danskkunnig censor.

Trion tillåts inte röra sig i landet utan fru Pak, ett förkläde utsett av regimen. Dokumentären följer hur gruppen övar på sin föreställning – en lika urusel som bisarr komedi – medan de övervakas av regimens representanter som snart blandar sig i och kräver ändringar som gör det hela ännu värre. Förutom att politisk propaganda ska klämmas in verkar man också obekväm med att en funktionsnedsatt person är så synlig på scen. Fru Pak däremot överöser Jacob med kärleksord och ömhetsbetygelser – vilket antas vara skådespeleri för att dementera ryktet om hur Nordkorea behandlar sina funktionsnedsatta. Jacob är den som betalar det högsta personliga priset för resan. Att befinna sig i ett land där sådana som han är bortredigerade (förmodligen dödade redan som barn) gör att han till sist bryter ihop och vägrar spela med i charaden.

För danskarna är den stora utmaningen att förstå och tolka det de ser och upplever. Liksom man får anta att det varit lika svårt för nordkoreanerna att uppfatta och förstå sig på de ironiska danskarnas inställning till ett land som är överlägset bäst i världen, i alla kategorier.

Docventures sänds i Yle TV2 onsdagar kl. k21.15, repris fredagar kl. 23.29

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.