Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Underbart franskt egensinne

21 sep , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

På den pågående filmfestivalen Kärlek & Anarki i Helsingfors visas denna vecka den franske filmregissören Bruno Dumonts fyrdelade kriminalserie P’tit Quinquin (Arte 2013). Även Yle Teema sänder ett avsnitt per kväll fram till torsdag av denna originella serie.

Det finns tv-serier och så finns det tv-serier. De flesta sorterar under dussin- och brukskategorin, men beträffande P’tit Quinquin står det snart klart att vi här har något eget och annorlunda som vi inte är bortskämda med när det gäller tv-serier.

P’tit Quinquin är delvis en barndomsskildring, med den lätt vanställde pojken Quinquin (Alane Delhaye) i centrum. Han drar omkring med sitt pojkgäng i trakten och betraktas ofta som en odåga, särskilt av sin far som är bonde. Till gänget hör också en flicka, Eve (Lucy Caron), som Quinquin har något slags prepubertal, oskuldsfull kärlekshistoria med.

Handlingen utspelar sig på den franska landsbygden, i en vacker men sömnig avkrok vid havet, bland åldriga stenhus och blågrön växtlighet. Berättelsen är också en kriminalhistoria, då det som brukar hända i fiktiva landsbygdsidyller händer: ett mord uppdagas. Och inte vilket dussinmord som helst – kvarlevorna efter en människa hittas inuti ett kokadaver. Två poliser med ett lätt skimmer av löje över sig anländer för att reda ut vad som är i görningen.

Framför allt är P’tit Quinquin en stillsamt underfundig komedi, som utan brådska ägnar sig åt att iaktta egenheterna i sin miljö, och framför allt hos sina personer. Det här är inte de traditionellt vackra (åtminstone inte när det gäller männen) skådespelarnas serie. Personerna är karaktärer och unikum, fårade och tärda, lätt defekta och kantstötta. Dumont är inte rädd för att vila i scenerna, och intresserar sig för detaljerna. Första avsnittet låter en helikopter långsamt och omständligt lyfta koliket ur en avgrund (iakttaget i smyg av barnen), och i en lång kyrkoscen får vi följa en begravningsceremoni hacka sig fram.

Som sagt, en underbar ton och stämning har detta – missa inte!

Lilla Quinquin sänds i Yle Teema må–to kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.