Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Från plats till plats i livet

26 sep , 2015, 00.00 Malin Slotte

 

I kvällens K special i SVT följer Ewa Cederstam och Jenny Bergman skådespelaren, dramatikern och regissören Lo Kauppi (född 1970) under flera år. Förutom att Kauppi kanske är bekant från mindre roller i tv-serier och filmer, har hon både spelat på den svenska nationalscenen Dramaten och turnerat med den självbiografiska enmansföreställningen Bergsprängardottern som exploderade. Vinter 2011 gästspelade hon i Finland med föreställningen Bergsprängardöttrar om kvinnor i fängelse. Livets skuggsidor har hon personlig erfarenhet av efter en uppväxt med en alkoholiserad pappa och eget drogmissbruk i ungdomen.

Dokumentären hänger med Kauppi på språng från plats till plats i hennes yrkesverksamhet. Exempelvis får vi en inblick i repetitionerna av pjäsen Vita kränkta män, Kauppis enmansföreställning där hon regisseras av sambon Figge Norling.

Vi släpps också in i privatare rum, hem till familjelivet i den smakfullt inredda lägenheten i Stockholm där Kauppi berättar om parets strategi för att leva jämställt. Vi får se henne umgås med väninnan Maria Sveland. Kontrasten till det verbala, intellektuella storstadslivet blir stor när hon åker upp till Kangos i Tornedalen därifrån hennes föräldrar kommer. Här är det ödsligt, kargt, tyst – till och med gravarna är opyntade. Hon minns en död pappa som söp och förvägrades sitt språk. Hon försöker få kontakt med sin farmor som vägrar släppa in henne när filmteamet är med. Hon gråter.

I allt Lo Kauppi gör verkar det finnas en politisk medvetenhet, ett ställningstagande för samhällets svaga. Eller som hon själv säger: ”Döm inte dem som hamnat snett i livet för hårt.” Det är arvet efter pappa bergsprängaren som ekar.

K special sänds i SVT/Yle Fem fredagar kl. 23.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.