Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Vad kan man egentligen fråga?

27 sep , 2015, 06.30 Malin Slotte

 

En tiodelad serie där huvudpersonen i varje avsnitt är en person med en funktionsnedsättning. Det är ett lika behjärtansvärt som knepigt projekt som regissören Tommi Seitajoki ger sig in på i Dom kallar oss handikappade.

Här finns så många möjligheter att det blir fel, att tilltalet och perspektivet blir fel, att det känns falskt och tillgjort. Inte gör man det heller lättare för sig genom att dessutom jobba med humorn som grepp. Hur i hela friden ska detta gå?

Det första man kan konstatera är att när en tv-kritiker på förhand ser alla fem tillgängliga avsnitt av en serie så har man gjort någonting rätt.

En stor del av programmet hänger på programledaren Peter al Fakirs insats och sätt att ta situationerna och personerna han möter. Som svensk med syriska rötter är han själv något av en exotisk fågel i ankdammen – vilket seriens arabiskklingande ledmotiv kan ses som en anspelning på. Han bjuder ytterligare på sig själv genom att profilera sig som den överviktiga, matglada.

Serien är gjord som hans personliga upptäcktsfärd i något som han egentligen inte vet något om – hur det är att leva med en funktionsnedsättning. Därför ges utrymme åt hans reflektioner kring hur han upplever mötena. Som programledare är han den lågmälda typen, skarp i tanken och finurlig i repliken, och kanske en diskret output är nödvändig eftersom han faktiskt ställer frågor som kan upplevas som okänsliga. Han frågar till exempel om personen ibland inte önskar att den var någon annan? Och han frågar hur en person med en ärftlig sjukdom resonerade innan hon skaffade barn?

På det här sättet snuddar serien vid gränsen för det lämpliga, eller borde man säga bekväma? – men så blir också ett av dess teman hur personer med funktionsnedsättning borde bemötas. Det här temat är extra starkt i det femte avsnittet om Erik Weyand med Downs syndrom. Hans pappa som är gammal yrkesmilitär vill inte att sonen behandlas med silkesvantar, men vad betyder det? Vilka frågor kan en journalist ställa Erik, och vad gör journalisten om han undviker att ställa vissa frågor? Är det rätt att DUV-fotbollslaget möter Ålands bästa fotbollslag i en uppvisningsmatch? Vad betyder det att butiken där Erik arbetar inte betalar någon lön åt honom?

Det är brottandet med dylika frågeställningar som gör att den här programserien ibland är obekväm, men också angelägen och intressant. Lägg dessutom till att den är ovanligt välberättad med sinne för starka situationer. Varje avsnitt är en egen liten berättelse om en människa, och något som är betydelsefullt i hennes liv – vilket gör henne till något mer än bara sitt handikapp.

Dom kallar oss handikappade sänds i Yle Fem söndagar kl. 18.30, repris lördagar kl. 14.55.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.