Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Radio

Moderskapets skuggsidor

30 sep , 2015, 11.03 Malin Slotte

 

Mamma är ämnet för månadens dokumentär i Radio Vega. Det handlar om två rätt kända finlandssvenska skådespelerskors upplevelser av moderskap. Cris af Enehielm och Sue Lemström är båda i sextioårsålder och har båda varit ensamstående mammor till söner.

I Annika Sylvin-Reuters och Jyrki Häyrinens dokumentär berättar de sin historia.

af Enehielm talar om sin komplicerade relation till sin mamma. Hon har upplevt sin mor som dominant och kritisk, som familjens medelpunkt vars behov gick i första hand.

– Hon är väldigt kroppsfixerad och har sett varje gram jag gått upp.

Hon har tyckt att hennes mamma har förstört hennes liv. Ämnet för in henne på egna, svåra ungdomsupplevelser som hon inte kunnat dela med sin mamma. Sitt eget moderskap beskriver hon som bohemiskt utan fasta rutiner för sönerna. Nu är hennes mamma gammal och döende och Cris besöker henne varje dag på sjukhuset.

Också Sue Lemström talar om det som varit, i det här fallet sitt eget totalt misslyckade moderskap. Ja, hon väljer exakt de orden, eftersom hon varit och är missbrukare. Som tonåring gjorde hennes son det som måste vara det ultimata underkännandet av en mor – kontaktade själv myndigheterna för att bli omhändertagen.

Det finns något lugnt och avklarat över kvinnornas berättelser. Så här har det brustit, och det går inte att ändra på. Samtidigt finns det något trösterikt i hur af Enehielms inställning till mamma förändrats efter hennes död. Numera minns hon det ljusa och positiva, och inser att hon var den enda mamma hon haft.

Älskade hatade mamma kan höras på Yle Arenan.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.