Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Renny Harlins tårar

1 okt , 2015, 00.00 Malin Slotte

 

Berg flyttar in (2008–2012) hette ett program i svenska TV4 där Carina Berg övernattade hos kända svenskar. Nu kommer en liknande finsk version, Yökylässa Maria Veitola, där Maria Veitola, känd som talkshowvärd och numera chefredaktör för Radio Helsinki, gör samma sak.

Först ut är Finlands kändaste Hollywoodregissör Renny Harlin. Hans hem finns i Los Angeles, men det är inte dit Veitola flyger, utan till Peking där Renny håller på att spela in en film. Hemma i LA är han bara en månad om året, så hotellsviten är som ett hem för honom.

Man kunde tro att åren i Hollywood gjort Harlin slipad och amerikansk, men det är en överraskande vanlig och öppen kille vi möter, vilket också måste vara ett tecken på att kemin i mötet fungerat. Han talar om sin upplevelse av finländsk missunnsamhet, särskilt medial sådan, en känsla som verkar bottna i ett lätt mindervärdeskomplex över att ”bara” regissera actionfilmer. Han berättar om att film alltid kommer i första hand i hans liv, vilket han anger som skäl till att han inte skaffat familj. Han rörs till tårar tre gånger: när han talar om sin döda mamma och hur han saknar sin älskade hund hemma i Los Angeles samt när han avslöjar att han gjorde slut med sin flickvän i går.

Konceptet bygger på att Veitola som person är starkt närvarande, och därför rapporterar hon ibland i videodagboksform direkt in i kamera – ett grepp som i sig inte tillför så mycket utan mest verkar finnas till för att skapa en känsla av intimitet med tittaren.

Senare avsnitt kommer, av vissa gäster att döma, att sätta programledaren och produktionen på prov; Maria kommer bland annat att åka turnébuss med artisten Isac Elliot i Norge, besöka den tidigare alpina skidåkaren Kalle Palander i Fuengirola samt inte minst hänga ett par dagar med den sannfinländske riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen och även träffa hans mamma.

Yökylässä Maria Veitola sänds i MTV3 onsdagar kl. 20.05, repris torsdagar kl. 16.25, söndagar kl. 13.05 och Ava torsdagar kl. 20.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.