Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Stadens första kvinnliga polis

2 okt , 2015, 00.00 Malin Slotte

 

Yles nya eftermiddagsdrama WPC 56 (BBC 2013–15) handlar om hur det är att vara den första kvinnliga polisen i en småstad i England på femtiotalet. Serien har producerats i tre säsonger på fem avsnitt vardera, och Yle visar en säsong varje vardag under tre veckor framöver.

Den första säsongen inleds år 1956 och handlar om den nyutexaminerade polisen Gina Dawsons (Jennie Jacques) kamp för att bli respekterad i en helmanlig bransch under en tid då kvinnorollen ännu är mycket traditionell. Och hon får en hel del att bevisa och hantera. Hon tilldelas ett gammalt förråd som arbetsrum och ombes koka te till männen. De vill inte bli störda i det riktiga polisarbetet så hon får utföra pappersarbete och skickas ut på uppdrag som gäller kvinnor och barn. Men hon förmår ta egna initiativ, därtill har hon mage att ifrågasätta sina kollegors arbetsmetoder då hon upptäcker att vissa har som vana att klå upp anhållna i cellerna.

Det är inte bara kvinnor som diskrimineras i detta femtiotal, också rasismen är ett problem. Första säsongen kretsar kring ett fall där en svart man anklagas för överfall på en kvinna. Det handlar också om försvunna barn.

I de två första säsongerna är Gina Dawson huvudperson, medan säsong tre handlar om hennes efterträdare Annie Taylor (Claudia Jessie).

Poliskvinnan sänds i Yle TV1 vardagar kl. 17.10, repris morgnar kl. 10.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.