Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Utseende avslutar modeveckan

3 okt , 2015, 09.00 Malin Slotte

 

Det här veckan har det varit modevecka på Yle Teema, och i dag kulminerar temat med en temakväll om skönhet och fulhet. Paketet innehåller två dokumentärer: About Face om åldrande tidigare supermodeller, och Pretty Ugly om marknaden för alternativa modeller som går emot rådande skönhetsideal.

Inledande About Face är en festlig och underhållande intervjudokumentär där många av de kändaste modellerna från 1900-talets senare hälft passerar revy. Isabella Rossellini, Jerry Hall, Christine Brinkley och Carmen Dell’Orefice är bara några av exmodellerna som medverkar. De pratar om sin karriär och sitt yrke och hur de förhåller sig till att åldras. En mängd intressanta ämnen tas flyktigt upp – många kunde i sig bli föremål för en egen dokumentär. Det handlar om det låga anseendet som modellyrket hade i mitten av förra seklet – många såg det mer eller mindre som synonymt med prostituerad. Det handlar om orimliga kroppskrav som inte ens de främsta supermodellerna kan leva upp till, om hur drogernas inträde i branschen gav en bistrare och tuffare uppsyn hos modellerna vilket applåderades i branschen, och om hur aids slog hårt mot den festglada branschen på åttiotalet.

Huvudperson i den senare dokumentären Pretty Ugly är britten Del Keens som driver modellagenturen Misfit Models i Berlin. Det är en agentur som erbjuder modeller som sticker ut med något avvikande i sitt utseende, personer med ”karaktär”, varför inte tack vare ärr eller en funktionsnedsättning. Det finns nämligen en nisch för personer med ”ett mera arbetarklassaktigt utseende” som någon i dokumentären uttrycker det. Själv har Del Keens med sin bleka, taniga kropp och sina utstående öron och tänder figurerat i Calvin Kleins jeansreklam. Flera i dokumentären karaktäriserar hans utseende som ”seriefigursaktigt”.

Och det är väl bra att branschen som en motvikt lyfter fram det icke-perfekta, eller? Snarare än en välkommen normkritik verkar detta vara ännu ett exempel på cynismen i branschen. Dessa modeller används inte för att vidga skönhetsbegreppet, snarare tvärtom.

Men för den som får betalt för att fotograferas kanske det spelar mindre roll? I dokumentären träffar vi några av Misfit Models modeller som känner sig udda och utanför, men som via agenturen hittat en gemenskap. En påminnelse om att utseendet spelar en roll för hur vi uppfattas och accepteras av omgivningen.

Temalördag sänds i Yle Teema lördagar kl. 21.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.