Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Totonel och hans systrar

5 okt , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Kvällens långfilmsdokumentär av den rumänske filmaren Alexander Nanau tar oss med till den mörkaste misär i Bukarests slum. Under femton månader följder han tre minderåriga syskon som lever i en knarkarkvart medan deras mamma sitter av ett fängelsestraff för drogförsäljning.

Det är systrarna Ana och Andrea, sjutton respektive fjorton, och lillebror Totonel som är nio. I den lilla, sunkiga lägenheten rör sig män, mestadels släktingar, som öppet sitter och skjuter upp droger i ådrorna inför barnen och kameran. Ingen reagerar på det, det här är vardag för alla som bor här.
Det visar sig snart att även den äldsta systern missbrukar, och hamnar inför rätta anklagad för langning. Någon riktig skola går barnen inte i, men de två yngre syskonen vistas på något slags socialcenter om dagarna där de får undervisning. Totonel börjar också dansa hiphop, något som han visar sig ha en obestridlig och imponerande talang för.

Personalen på centret försöker hjälpa syskonen genom att erbjuda dem plats på ett barnhem. Den äldsta systern, som gått fem år i skola, föreslås utbilda sig till ett yrke. Här skiljs syskonens vägar åt. Ana förmår inte ta chansen som ges henne, utan går allt djupare ner i sitt missbruk. De yngre syskonen flyttar till barnhemmet, där de tyr sig till varandra. Det lekfulla och kärleksfulla samspelet mellan Andrea och Totonel hör till dokumentärens få ljusglimtar. Det ser lite bättre ut för dem ett tag, men deras mamma släpps snart ur fängelset och frågan är vad som händer då?

Det är med andra ord en närmast hopplös situation som skildras. Hur ska det gå för de här barnen? Intrycket är att det rumänska samhället saknar metoder att på allvar ingripa i deras svåra livssituation. I den förortsslum de kommer ifrån springer inga socialarbetare och ringer på, kanske för att situationen är likadan i varje bostad i det nedslitna kvarteret? Kanske är det som ser ut som möjligheter verkligen det, men det är också oerhört svårt att bryta mönstret för den som har så här tung social belastning.

Vi får en närgången inblick i en förnedrande livssituation, och det är bara att hoppas att dokumentären inte lämnar ut dessa människors elände förgäves utan förmår göra en skillnad.

Dokumentärprojekt sänds i Yle TV1 måndagar kl. 21.30.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.