Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Ännu en förvandlingslek

10 okt , 2015, 00.00 Malin Slotte

 

Vuosia nuoremmaksi är ytterligare en gör om mig-lek i realityversion som bygger på det internationella formatet 10 years younger, det vill säga den sortens bulkvara som de kommersiella småkanalerna fyller sina tablåer med.

Det är den typen av program som gifter sig bra med annonsörerna eftersom det underliggande budskapet är kommersiellt och uppmanar till konsumtion. Och visst kan det vara ett trevligt och tämligen oskyldigt nöje att se folk piffas upp, liksom det för all del kan vara trevligt att själv bli uppiffad, men beträffande första avsnittet av Vuosia nuoremmaksi är det ändå vissa saker som pockar på att påtalas.

Premiäravsnittets gör om mig-objekt är ”Mapu”, som presenteras som en småbarnsmamma som låtit sig själv förfalla – totalt. Osminkad och ofixad med mjukiskläder med hål i presenteras hon som någon som är i skriande behov av renovering.

Och så sker det vanliga – hon får nya kläder, ny frisyr och sminkas – samt även det något ovanligare – hon får genomgå ett smärre plastikingrepp. Före förvandlingen har hon av förbipasserande på gatan stämplats som betydligt äldre än hon är – efteråt tycker folk föga överraskande att hon ser betydligt yngre ut än sin faktiska ålder. Framför tv-rutan gissade däremot undertecknad före förvandlingen att Mapu var fem år yngre än hon var, så så mycket för den tantlooken.

I själva verket är ”Mapu” allt annat än en förfallen småbarnsmorsa, utan vältränad som få med en figur som skulle få tyst på vilken fettfobisk modellagentur som helst. Hon är ett drömobjekt för ett gör om mig-program, men som gammal och förfallen ska hon ändå utmålas för tittarna.

Vuosia nuoremmaksi sänds i Ava onsdagar kl. 21.00, repris lördagar och söndagar kl. 19.00

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.