Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Mögel förstörde livet

12 okt , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Förr i världen förde man ner kanariefåglar i bur i gruvor, och när fåglarna tuppade av eller till och med dog, visste gruvarbetarna att luften var så dålig att det var dags att snabbt bege sig därifrån.

Premissen för huvudpersonerna i Jari Kokkos dokumentär Kanarialinnut från 2015 är något annorlunda, även om allt även för dem bottnar i luftkvalitet. Men här är det människor som sitter inburade, efter att ha utsatts för oren inomhusluft och blivit så överkänsliga att de inte längre kan leva normala liv. Det egna hemmet har blivit deras sanerade bur där de inte blir sjuka av samhällets mögelsporer. Det handlar om människor som inte har något val – antingen begränsar de sina liv och undviker att utsättas för det de inte tål ens i mycket små mängder, eller så blir de väldigt sjuka. Kommer någon och hälsar på dem kan de reagera på gästens kläder om personen vistats på ställen med sporer i inomhusluften. Förutom att deras kroppar inte fungerar lever de alltså även mycket isolerade liv.

Ämnet är högst personligt för dokumentärens regissör Jari Kokko vars egen fru blev sjuk av inomhusluft för tre år sedan. Han har däremot valt fem andra drabbade som huvudpersoner, två män och tre kvinnor, och följer dem under ett år.

Det är fråga om besvär som de drabbade har svårt att få gehör för inom vården, där man ofta har synsättet att problemet sitter mellan öronen. Vissa försöker få juridiskt erkännande för sina problem och driver rättsprocesser.

Mögelallergin kan även leda till överkänslighet för kemikalier människor exempelvis använder för sin personliga hygien.

Miljöministeriet har uppskattat att 600–800 00 finländare dagligen utsätts för oren inomhusluft på grund av mögel och vattenskador. Ett fåtal blir allvarligt sjuka, men dokumentären föder tanken att om vissa individer reagerar så starkt på viss inomhusluft, så borde kanske alla övriga dra konsekvenserna och fly, liksom gruvarbetarna gjorde förr?

Dokumentärprojekt sänds i Yle TV1 måndagar kl. 21.30, repris lördagar kl. 12.20.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.