Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Journalisten utan ansikte

21 okt , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Ghananen Anas Aremeyaw Anas är Afrikas mest kända journalist som vunnit åtskilliga internationella priser för sin avslöjande journalistik. Även president Obama hänvisade till honom i ett tal när han besökt landet. Att Anas identitet är okänd och att han döljer sitt ansikte i offentligheten bidrar säkert till stjärnstatusen och mytbildningen kring hans person. Ryktena om honom är många, exempelvis att han besitter övernaturliga förmågor.

Ryan Mullins dokumentär Chameleon (Kanada 2014), som är en del av Yle Teemas satsning på yttrandefrihet denna vecka, följer Anas i hans arbete. Inte heller i dokumentären får vi se hans ansikte, men vi får däremot inblick i hans arbetsmetoder och ser honom diskutera moraliska och juridiska frågeställningar i anslutning till uppdragen med sina medarbetare.

Anas använder sig av det som i branschen brukar kallas wallraffande, det vill säga han eller hans medhjälpare opererar under falsk identitet, ibland utklädda, och tar sig på det sättet in i olika sammanhang och miljöer. I rätt ögonblick kan sedan polisen storma in och ta personerna på bar gärning. Det är förstås ett högst spektakulärt och dramatiskt sätt att bedriva journalistisk, och som metod inte heller etiskt oproblematisk, vilket även är en åsikt som framförs i dokumentären. Tumregeln är att journalister ska köra med öppna kort – metoder som Anas använder ska man ta till endast om det absolut inte finns några andra sätt att komma åt informationen.

Enligt Wikipedia lyfter Anas fram korruption och mänskliga rättigheter i sin journalistik. De avslöjanden han gör i dokumentären är av typen sensationell kriminaljournalistik; motbjudande fall där kvinnor och barn utnyttjas. För det mesta verkar han tycka att de han sätter dit får vad det förtjänar – och det blir problematiskt när han i ett fall fattar sympati för dem han avslöjar och försöker påverka hur stränga straff de ska få.

Strax efter Kameleonten, klockan 22.20, visas den iranska regissören Jafar Panahis dokumentär This is not a Film (Iran 2010) som är hans videodagbok från när han satt i husarrest och var förbjuden att göra film.

Kameleonten sänds i Yle Teema i kväll kl. 21.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.