Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Två systrar och en bok

25 okt , 2015, 09.05 Malin Slotte

 

Anneli Kantos och Lenka Hellstedts sexdelade serien Haamukirjoittaja är en sorts mix av Kerstin Ekmans roman Grand Final i skojarbranschen och det finska tv-dramats favoritupplägg: bortflyttare återvänder till sin födelsebygd – utan den förras sofisitikation, och med mycket av det uttjatade i det senare.

Den här gången står två systrar i centrum, en vacker och berömd skådespelerska som bränt ut sig i storstaden, och hennes alldagliga singelsyster som jobbar på familjebageriet och har författarambitioner. Förutom systrarnas relation handlar det om deras föräldrar, om en skrivarcirkel och om en tonårsflicka som bor med sin ensamstående pappa och har sitt sociala liv på nätet – här ska med andra ord en så bred publik som möjligt hitta någon att identifiera sig med.

Det är fråga om det sedvanliga mysputtret – snällt, trevligt, underhållande, brett familjevänligt och som det verkar tämligen tandlöst – som hade tarvat mera spänst, egensinne, eller varför inte mörker bortom det bekväma. Spökskrivarspåret har dramatisk potential, det märker man när ens intresse tänds till liv när man inser att det är dithän det barkar, men transportsträckan dit blir onödigt lång i första avsnittet.

Hemmasalongen: Spökskrivaren sänds i Yle TV1 söndagar kl. 21.05, repris måndagar kl. 22.25,

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.