Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Så länge det finns liv

26 okt , 2015, 22.25 Malin Slotte

 

Lasse Naukkarinen (född 1942) är en finsk dokumentärfilmare med en produktiv karriär alltsedan debuten 1970. Han fick en Jussi för bästa dokumentärfilm 1985 och var även konstnärsprofessor på 1990-talet. Hans senaste dokumentär Rakkauden nimeen handlar om personliga vänner till honom, ett grafikerpar som flydde undan Ceausescus förföljelser från Rumänien till Finland för 25 år sedan. Här var parets rumänska konstutbildning inte mycket värd, så de gick en till konsthögskoleutbildning och blev båda konstnärer.

För åtta år sedan drabbades pappan i familjen, Allan Fib, av en omfattande hjärnblödning. Hjärndöd, löd läkarnas dom, men hustrun Tizzi, såg hans lilltå röra sig och vägrade ge upp. Tillsammans med dottern Marryam inledde hon en lång och seg kamp för att rehabilitera honom.

Dokumentären följer hur mor och dotter till synes envist och outtröttligt, ömt sköter sin förlamade familjemedlem. Bara ena ögat rör sig när Allan eventuellt registrerar det som sker. Han är oförmögen att kommunicera, men en långsam förbättring kan möjligen anas när han förmår börjar röra på händer och fötter och verkar bli mer aktiv i sin rehabilitering.

Vi får höra Naukkarinens essäaktiga reflektioner kring bland annat kärlekens väsen. Tittaren reflekterar kring sättet som mor och dotter tar hand om sin familjemedlem. De är oftast på gott humör och beklagar sig egentligen aldrig. Allt kretsar kring patienten, och man får känslan av att det för dem aldrig varit något val – den man älskar kämpar man för, att ge upp är inget alternativ trots bakslag. Det är något glatt och ljust över mors och dotters samspel, mörkret ventilerar de genom att odla en svart humor sinsemellan.

I den här dokumentären resonerar ingen, som man ofta gör i dag, i termer av vad som är ett liv värt att leva. Inte heller om hur stora uppoffringar man kan göra som anhörig. I stället handlar det om att älska och vårda, att göra vad man kan så länge det finns liv.

Dokumentärprojekt sänds i Yle TV1 måndagar kl. 21.30, repris lördagar kl. 12.20.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.