Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

New Yorks elegantaste hemlös

29 okt , 2015, 23.19 Malin Slotte

 

För några år sedan visade Yle en dokumentär om modefotografen Bill Cunningham i New York, en outsider som blivit en legend genom sina fotografier av de vackra och välklädda. Kvällens dokumentär Homme Less från 2014 får minnet att återvända till Bill, eftersom de två filmerna har beröringspunkter. Båda handlar om fotografer i en exklusiv bransch, och båda är outsiders, inte bara i branschen som de betraktar genom sin lins, utan i livet i stort.

Mark Reay är en modefotograf i femtioårsåldern i New York. Han har själv en bakgrund som modell, men står nu på äldre dagar bakom kameran i stället för framför den. Mark är fortfarande en stilig man med en tränad kropp, tjockt silvrigt hår och eleganta kläder. Men allt är inte som det ser ut att vara. Mark visar sig vara hemlös; han sover under en presenning i ett undangömt skrymsle han upptäckt uppe på ett hustak. Sin hygien sköter han på gymmet där han också förvarar sina personliga tillhörigheter i plåtskåp.

Hemlösheten är på sätt och vis ett val för att han ska kunna leva billigare – och arbeta med det han vill. Han bor i en svindyr stad och verkar i en tuff bransch med oregelbundna inkomster. Förutom modefotograf är han statist i filmer och extraknäcker även som jultomte.

Den österrikiske filmaren Thomas Wirthensohn har följt Mark under två år, och kommer honom nära. Mark tycks inte ha några hemligheter utan är totalt öppen inför kameran på ett nästan oroande hudlöst sätt. Han talar om allt från sitt självförakt till att han gett upp hoppet om att hitta kärleken. ”Jag har aldrig sagt jag älskar dig till någon annan än min familj”, avslöjar han i ett ögonblick. Rädd för att ta kontakt med kvinnor verkar han ändå inte vara. Han försöker ständigt övertala unga vackra, kvinnor att ställa upp för fotografering, och vi får även se honom flirta och ragga.

Dokumentären väcker tankar kring samhällets hierarkier, och vad som bestämmer vår plats i dem. Marks annorlundaskap är svårt att sätta fingret på – det är inte ens säkert att det är ett utanförskap. Men något är det som gjort att han hamnat i detta ingenmansland till livssituation. Han är förstås heller inte lösryckt från den tidsanda och stad han lever i. På sätt och vis handlar dokumentären om en ny sorts rotlöshet och fattigdom, där man i hopp om uppmärksamhet och bekräftelse är beredd att göra uppoffringar för att bli en del av vissa branscher.

Dok sänds i Yle Fem torsdagar kl. 22.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.