Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Argentinare som diggar Finland

30 okt , 2015, 20.30 Malin Slotte

 

I mitten av 2000-talet skördade finska band som HIM, Nightwish och The Rasmus framgångar i Argentina. Det här är band som sjunger på engelska, men de nyvunna fansen blev också nyfiken på band som sjunger på finska, som Apulanta och Dingo. För att förstå deras låttexter började en del av dem därför studera finska.

I Ville Lipiäinens program möter vi argentinare med ett intresse för det finska språket och den finska kulturen. Finland har gjort tangon till sin, så varför inte också ett kulturutbyte i motsatt riktning med finsk rockmusik.

I Buenos Aires finns sedan 2003 Instituto Sueco Argentino (Svenska institutet i Argentina), som erbjuder kurser de i nordiska språken svenska, finska, norska och isländska. Den nordiska musikexporten uppges vara orsaken till att antalet studerande sedan starten ökat från 20 till över 200.

I programmet möter vi både studerande och lärare på institutet. Flera studenter visar vad de lärt sig genom att låta sig intervjuas på finska, och vissa har hunnit skaffa sig ett riktigt varierat ordförråd. Den gemensamma nämnaren mellan dem är att de gillar tung finsk rockmusik. En del har redan varit i Finland, andra drömmer om att resa hit.

– Många lär sig finska för att kunna prata med banden. Jag känner att jag måste lära mig finska för att förstå låttexterna, säger Nadia Hardy, en av institutets studerande, som upptäckte finsk musik när hon råkade höra Apulantas låt Vauriot på tv.

Det är inte ovanligt att finska band besöker Buenos Aires för spelningar.

– Argentinska fans – liksom alla sydamerikanska fans – hör till de vildaste på planeten, säger Tuomas Holopainen som spelat flera gånger i staden med sitt band Nightwish.

Enligt honom händer det att argentinska fans kommer fram och talar finska, och berättar att de börjat studerat språket för att de gillar ett finsk band.

– Ett av de vanligaste ställena där de vill att man ska skriva autograf är Kalevala.

Dok sänds i Yle Fem fredagar kl. 20.00, repris lördagar kl. 14.25 och söndagar 22.55.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.