Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

En hagga och hennes bitterbög

1 Nov , 2015, 23.59 Malin Slotte

 

Tänk er att Curb Your Enthusiasm, Will & Grace och Gilmore Girls körs i en mixer. Blandningen skulle mycket väl kunna resultera i komediserien Difficult People (Hulu 2015). Den har nämligen Curbs judiska självironi och svärtade fascination för osympatiskt mänskligt beteende, i kombination med att den utspelar sig i nära anslutning till underhållningsindustrin. Den kretsar liksom Will & Grace kring en vänskap mellan en heterokvinna och en bög. Och den har som Gilmore Girls en rapp dialog där de populärkulturella referenserna står som spön i backen.

Mycket riktigt visar sig också Curb Your Enthusiasm (HBO 2000–2012) vara en förebild för Difficult People, som hade premiär i USA i augusti och vars första säsong på åtta avsnitt nu kan ses på webbtjänsten HBO Nordic. Bakom serien står författaren och komikern Julie Klausner som har skrivit manuset. Huvudproducent är Amy Poehler (Welcome to Sweden).

Klausner spelar den aspirerande komikern Julie Kessler, och som hennes sidekick och bästa vän Billy Epstein ses komikern Billy Eichner. I serien är de två komiker som uppträder tillsammans på New Yorks småklubbar men drömmer om ett större genombrott i nöjes- och mediebranschen. Som över trettio börjar de däremot ha åldern emot sig. Hon extraknäcker med att skriva innehållssammanfattningar av avsnitt av tv-serier för nätet, han serverar på kafé. Man kan bli en hagga och en bitterbög med mindre, och så är de också drabbade av långt framskriden misantropi. Folk är jobbiga, och själva är de det minst sagt också. Och svårare är det ju att få trevliga människor att framstå som roliga.

För roligt är detta verkligen. Ytterligare festliga karaktärer har serien i Julies mamma Marilyn (Andrea Martin), en överklasspsykolog med åldersnojor och tvivelaktig yrkesetik. James Urbaniak gör Julies pojkvän Arthur Tack, en något stel och tråkig typ som arbetar på det amerikanska public service-bolaget PBS som får sig sina festliga slängar i serien. Ett trevligt återseende i en mindre återkommande roll är Gabourey Sidibe som slog igenom i filmen Precious och här spelar kaféägare.

En andra säsong är beställd av detta som varmt kan rekommenderas alla som vill ha sin humor serverad svart.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.