Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Vintern då Kiev stod i brand

2 Nov , 2015, 00.00 Malin Slotte

 

Förhoppningen var att det aldrig skulle hända i Europa igen, men vintern 2013–2014 blossade oroligheter upp som skulle komma att kräva dödsoffer och senare eskalera till fullt krig. Det handlar förstås om Ukraina, och i Netflixdokumentären Winter on Fire: Ukraine’s Fight For Freedom (2015) skildrar den rysk-israeliske regissören Evgeny Afineevsky händelseförloppet i huvudstaden Kiev under de 93 dagar som folkresningen mot landets dåvarande president Viktor Janukovytj pågick. Den gör det så närgånget att det är som att vara mitt i demonstrationerna – fotograferna som står för bildmaterialet har bokstavligen befunnit sig mitt i skottlinjen med risk för sina liv.

Det hela började i november 2013 som ett folkligt krav på att Ukraina ska bli en del av Europa genom att underteckna ett avtal med EU, inte orientera sig mot Ryssland som president Janukovytj ville. När avtalet inte blev av samlades människor – till stor del unga studenter – i centrala Ukraina för att demonstrera mot presidenten. Demonstrationerna urartade snabbt till oroligheter då specialstyrkan Berkut skickades till platsen och inte drog sig för använda våld mot demonstranterna.

Stämningen i dokumentären är tät och intensiv. Starka känslor är i omlopp och det är nära till aggression och våld. Det är de unga människornas revolution, och de andas framtidshopp och kämparglöd. Här finns en stark känsla av sammanhållning – det är ett vi som vill förändring, mot ett hatat dom som vänder vapen mot sitt eget folk. Demonstranterna organiserar sig, frivilliga delar ut mat och sjukvårdsteam arbetar intensivt med att ta hand om skadade och döda. Präster och munkar ansluter sig till kampen och rör sig ute i oroligheterna.

Det är en våldsam och obehaglig dokumentär, som på nära håll visar med vilken brutalitet människor slogs och dödades på gator och torg. Horder av anonyma soldater i svarta hjälmar väller fram och slår blint med järnrör mot människor som redan ligger ner. Snart byttes gummikulorna ut mot riktig ammunition och det slutliga dödstalet har uppskattats till 125 personer, närmare 2 000 skadade och 65 saknade.

Dokumentären slutar i jubel och segerrus då Janukovytj flytt till Ryssland och nyval utlysts. Säkert var det också där på torget i februari 2014 en glädjens stund för alla dem som kämpat, men samtidigt kan man i synnerhet i det ögonblicket tycka att dokumentären kapitulerar för ett lite väl förenklat Hollywoodberättande. Det är först i eftertexterna som vi påminns om att det som ser ut som ett slut fortsatte med krig vid östgränsen och Rysslands annektering av Krim …

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.